17-04-2020

Dom starih u Risnu u karantinu

Shodno preporuci Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja, 65 zaposlenih i korisnici JU Dom starih Grabovac u Risnu od jutros su u izolaciji.

Dom starih u Risnu u karantinu | Radio Televizija Budva

Dom starih Grabovac (Foto: Pobjeda) Dom starih Grabovac (Foto: Pobjeda)
Direktor JU Dom starih Grabovac Srđan Dragomanović, kazao je Pobjedi da su se, pored preduzetih mjera, o kojima najbolje svjedoče pozitivni nalazi zdrastveno-sanitarne inspekcije, zaposleni te ustanove od jutros svojevoljno stavili u karantinski režim života.

"Dio zaposlenih, njih 25 je smješten u samoj ustanovi, dok je dio smješten u apartmanskom kompleksu Vila Ilirik u Risnu. Na ovaj način, zaposleni su pokazali svoj odnos prema korisnicima usluga i na najbolji mogući način ispoštovali osnovno pravilo Doma starih Grabovac, a to je da je korisnik na prvom mjestu", kazao je Dragomanović.

On podsjeća da je u njihovom domu, još od 3. februara na snazi mjera zabrana posjeta, dok je 12. marta donešeno niz mjera i odluka, kojima se zabranjuje izlazak korisnika iz Doma, miješanje korisnika među odjeljenjima.

"Ukinute su sve sekcije i društvene aktivnosti, hrana i piće se služe u sobama, vrši se dnevna dezinfekcija kompletnog kruga ustanove, dezinfikuju se vozila prije i nakon korišćenja, postavljene su dezobarijere na svim odjeljenjima i ulazima u dvorište, na svim odjeljenjima postoje dispenzeri sa dezinfekcionim sredstvima, ulazak robe, hrane i ljekova se vrši pod posebnim režimom prijema i dezinfekcije, a odjeljenja se dezinfikuju specijalizovanim mašinama 3 puta dnevno, dok je dezinfekcija radnih površina, kvaka, liftova i rukohvata stalna a najmanje 6 puta u toku dana", kazao je on.

Na svim odjeljenjima, kako je kazao, određene su karantin sobe - izolacije.

"I to na Palijativnoj njezi 14 kreveta, na psihogerijatriji 4 kreveta i na gerijatriji 5 kreveta. Sva 3 karantina imaju zasebne ulaze i fizički su odvojeni od ostalih soba i korisnika. U njima će biti smješteni suspektni korisnici i svi korisnici koji radi redovnih terapija odlaze u druge ustanove ili ustanove sekundarne i tercijalne zdrastvene zaštite. Za sve navedene postupke od ulaska/izlaska, održavanja higijene, procesa dezinfekcije, obezbjeđenja ustanove, pa sve do obavezne upotrebe sredstava lične zaštite postoje jasne procedure. Od 14.aprila Vojska Crne Gore nam pruža podršku u fizičko tehničkom obezbjeđenju ustanove", kazao je Dragomanović.