06-02-2015

Suvo voće daje energiju i čuva imunitet

Zbog hranljivih vrijednosti koje su izuzetne, suvo voće treba jesti što češće, naročito zimi, a posebno suve šljive, grožđice, suve smokve, kajsije, urme i brusnice.

Suvo voće daje energiju i čuva imunitet | Radio Televizija Budva

Nutricionisti ističu da je suvo voće prepuno korisnih sastojaka, kao što su bjelančevine, vitamini, minerali, vlakna. Štiti organizam od hladnoće i obezbjeđuje dodatnu energiju. Prednost suvog voća je i u tome što energija koju daje veoma brzo stiže u krvotok, zbog čega se posebno preporučuje sportistima poslije treninga.

Odlično je i za osobe koje imaju povišen holesterol i može biti odlična zamjena za grickalice bogate mastima. Zbog svoje hiperkaloričnosti suvo voće se jedino ne preporučuje osobama koje žele da smršaju. Nutricionisti savjetuju da suvo voće jedete za doručak ili kao zakusku, jer to pomaže varenje, ali i da ga ne treba jesti poslije glavnog obroka.

Međutim, ako se zanemari obilje kalorija, za suvo voće može se reći da predstavlja pravu riznicu svega što čovjeku treba i to u mnogo većim količinama nego kada je voće u svježem stanju.

Osim vode i masti, suvo voće obiluje bjelančevinama, vlaknima, vitaminima, mineralima, šećerima... pa je idealna namirnica kojom treba započeti dan. Vitamini su neophodni za održavanje dobrog imuniteta, među kojima poseban značaj ima antioksidansni koktel od vitamina C, E i beta karotena.