01-08-2014

28. Montenegro film festival počinje večeras u Herceg Novom

28. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, sa statusom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, počinje večeras na Kanli kuli u 21 sat i trajaće do 7. avgusta.

28. Montenegro film festival počinje večeras u Herceg Novom | Radio Televizija Budva

Najveći filmski festival u državi otvoriće jedan od najznačajnijih makedonskih glumaca Meto Jovanovski, nakon čega će, premijerno u Crnoj Gori, biti prikazan dugometražni igrani film „Varvari“, scenariste i reditelja Ivana Ikića, sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture kao manjinska crnogorska koprodukcija.

Za ovo festivalsko izdanje, u takmičarskom programu na Kanli kuli, umjetnički direktor Srdan Golubović odabrao je 13 ostvarenja, među kojima je i premijera novog crnogorskog dugometražnog igranog filma „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, reditelja Nikole Vukčevića, 5. avgusta u 21 sat.

Žiri će raditi u sastavu: Slobodan Šnajder, dramski pisac, Meto Jovanovski, glumac i Branko Baletić, reditelj.

Na tvrđavi Forte mare publika će moći da prati najbolje i najnagrađivanije filmove evropskih festivala iz ove godine.

Selekcija Vladimira Perovića, u kategoriji dokumentarnog filma, donosi 30 ostvarenja. Projekcije su na Trgu od muzike, a o najboljima će odlučivati: Rada Šešić, rediteljka i filmska kritičarka, Nebojša Slijepčević, reditelj i scenarista i Danilo Marunović, reditelj.
Amfiteatar Hercegnovskog pozorišta i ove godine biće u znaku studentskih filmova. Prema izboru Stefana Arsenijevića, filmskog i tv reditelja, biće predstavljeno 26 ostvarenja sa osam akademija i fakulteta dramskih umjetnosti iz regiona, od kojih četiri FDU sa Cetinja, pred žirijem u sastavu: Anja Dimić, producentkinja, Balša Poček, dramaturg i Marko Ugarković, reditelj.

Na Festivalu će, između ostalih, biti prikazani i crnogorsko-srbijanska koprodukcija - film “Atomski zdesna”, reditelja Srđana Dragojevića, film “Mamula”, Milana Todorovića, sniman u Herceg Novom, a u selekciji dokumentarnog filma i ostvarenje “Lud za tobom”, Danila Marunovića.

U okviru pratećeg programa biće organizovan okrugli sto na temu „Literatura kao premisa filmskog stvaralaštva“, 4. avgusta u 12 sati u Konferencijskoj (press) Sali Instituta dr Simo Milošević, o kojoj će govoriti: Abdulah Sidran, Slobodan Šnajder, Jordan Plevneš, Stevan Koprivica, dramski pisci i Branko Baletić, reditelj.

Hercegnovski filmski festival – Montenegro film festival realizuju Ministarstvo kulture i opština Herceg Novi.