29-05-2024

29. maj - Međunarodni dan mirovnih snaga UN

Međunarodni dan mirovnih snaga UN obilježava se svake godine 29. maja kako bi se istakla važnost i doprinos mirovnih snaga u očuvanju mira širom svijeta.

29. maj - Međunarodni dan mirovnih snaga UN | Radio Televizija Budva

Ovaj dan je posvećen hrabrim vojnicima, civilnim osoblju i ostalim stručnjacima koji se posvećeno angažuju u međunarodnim misijama u cilju rješavanja sukoba i izgradnje stabilnosti.

Mirovne snage UN predstavljaju ključni instrument za očuvanje mira i sprečavanje eskalacije sukoba. One se sastoje od vojnih snaga, policijskih jedinica i civilnih stručnjaka, koji zajedno rade na sprovođenju mirovnih operacija u zemljama pogođenim sukobima. Cilj ovih misija je uspostavljanje mira, zaštita civilnog stanovništva, podrška političkom procesu, demobilizacija bivših boraca i obnova društvenih struktura.

Mirovne snage UN su prisutne širom sveta i angažovane su u različitim regijama kao što su Afrika, Bliski istok, Balkan i Karibi. Njihova uloga je od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti i pomoć u izgradnji trajnog mira. Vojnici i ostalo osoblje mirovnih snaga suočavaju se sa izazovima i rizicima svakodnevnog života u konfliktnim područjima, ali njihova hrabrost i posvećenost donose nadu i olakšanje mnogima.


(Radio KFOR Srpski)