03-10-2019

3,3 ili 4,9 eura: Koliko ćemo plaćati vožnju prvom dionicom auto-puta

Putarinu na prvoj dionici auto-puta mogli bi da plaćamo 3,3 eura, najavili su za Prvu iz Monteputa.

3,3 ili 4,9 eura: Koliko ćemo plaćati vožnju prvom dionicom auto-puta | Radio Televizija Budva

Ta kompanija zadužena je za naplatu i održavanje auto-puta. Konačnu odluku o visini putarine donosi Vlada.

Cijena putarine na na auto-putu definisana je evropskim standarima, objašnjavaju u Monteputu. Kreće se od osam do 12 centi po kilometru.

To znači da će se putarina kretati u rasponu od 3,3 do 4,9 eura.

“Računam da ćemo mi zbog ekonomske situacije ići na ovu nižu tarifu, a to se lako računa. Ali u tom smislu, to je isključiva nadležnost resornog ministarstva i Vlade” kaže direktor Monteputa Junuz Mujević.

Ukoliko se bude išlo na nižu tarifu, to bi značilo da će karta u jednom pravcu, odnosno kroz prvih četrdesetak kilometara autoputa, koštati tri eura i 30 centi.

Putarinu će naplaćivati Monteput, koji će biti zadužen i održavanje ceste.

“Značajna sredstva ova kompanija ulaže na autoput. Finansiranje svih, ajde da kažem ličnih dohodaka, sve što je vezano za tehnička ulaganja na autoputu, kao što su geoistage, izrada projektnih rješenja, sve pada na teret ovog preduzeća, tako da možemo da kažemo da ovo preduzeće ulaže od milion i po do dva na autoput,” objašnjava Mujević.

U toku su i radovi na izgradnji elektro mreže, vrijedni 40 miliona eura. Monteput je novac obezbijedio iz kredita Investiciono-razvojnog fonda. Posao su dobile domaće kompanije, a trebalo bi da bude završen za godinu.

“Posao je podijeljen u tri partije. Partija jedan je 110 kv trafostanica na Mrkama, sa pripadajućim dalekovodima od Podgorice do Mrka. Partija dva 110 kv stanica na trafostanica na Meteševu, ako i 26 trafostanica koje su rasporedjene duž autoputa.

Trafostanice i dalekovodi po završetku posla preći će u vlasništvo CEDIS-a i CGES-a, koji će preuzeti dio obaveza iz kredita. Nadzor na radovima obavljaće Monteput.