20-04-2016

42. Sajam hrane i 25. Međunarodni sajam turizma

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 21. do 23. aprila održaće se 42. Sajam hrane i 25. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES.

42. Sajam hrane  i 25. Međunarodni sajam turizma | Radio Televizija Budva

Sajam hrane, manifestacija pod znakom globalne sajamske asocijacije UFI već decenijama predstavlja međunarodnu poslovnu platformu, koja pruža domaćim i inostranim kompanijama mogućnost da internacionalizuju svoje poslovanje, ostvaruju prekograničnu saradnju po raznim osnovima, upoznaju širok krug profesionalaca iz oblasti prehrambene industrije, ali i direktno prezentuju proizvode i usluge potrošačima u konkurentskim uslovima. Ove godine na Sajmu nastupa 101 izlagač, od čega je 56 direktnih, a dolaze iz 6 zemalja.

Više od trećine su novi izlagači, koji se sajamskim nastupom tržištu predstavljaju po prvi put. U društvu su renomiranih domaćih kompanija, sa tradicionalno snažnim prisustvom industrije mesa i mesnih prerađevina, mediteranske prehrane i organske hrane. Na sajmu izlažu i proizvođači alkoholnih pića, među kojima se izdvaja kompanija Trebjesa, lider u proizvodnji piva u Crnoj Gori i regionu, koja ove godine obilježava jubilej vrijedan pažnje – 120 godina pivarstva u Crnoj Gori.

U nizu kolektivnih nastupa proizvođača najavljujemo i prisustvo inostranih kompanija koje, poput mađarskih proizvođača u okviru njihovog nacionalnog štanda, prepoznaju Crnu Goru i Jadranski sajam kao mjesta sa značajnim potencijalom za regionalni plasman robe.

Novo, 25. izdanje METUBES-a okupiće u Budvi 65 izlagača iz ukupno 9 zemalja, a Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je Indonezija. Indonezija na Sajmu turizma predstavlja izuzetno bogatstvo kulturnih i turističkih potencijala, sa namjerom da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom u turizmu, ali i ostalim privrednim granama od interesa. Prisustvo Indonezije kao Zemlje partnera je još jedna potvrda značaja sajamske platforme u afirmaciji međunarodne poslovne saradnje i prijateljskih odnosa na svim nivoima. Predstavnici Zemlje partnera najavili su bogat trodnevni prateći program na štandu, u okviru kojeg će prezentovati ponudu turističkih agencija, kulinarsku tradiciju, tradicionalne plesove ove egzotične destinacije i organizovati nagradnu igru.

I ove godine, raznovrsne segmente manifestacije upotpunjuju proizvođači, prodavci i distributeri opreme za hotelijerstvo i ugostitieljstvo, kao i ponuda pratećih djelatnosti u funkciji turizma poput obrazovnih insititucija, softverskih agencija, medijskih kuća, agencija za zapošljavanje itd.

U programskom dijelu METUBES-a izdvajamo prezentaciju Univerziteta Mediteran na temu “Perspektive za razvoj održivog turizma na području Skadarskog jezera” i sastanak na temu regionalne saradnje u oblasti turizma i formiranju zajedničkog turističkog proizvoda na kojemu će učestvovati predstavnici Privredne Komore Crne Gore i Privredne Komore Srbije.

Po tradiciji, posjetioci će u okviru izlagačkih štandova i zvaničnog programa Sajma hrane biti u prilici da degustiraju prehrambene proizvode i saznaju korisne informacije na temu zdrave prehrane, uz priliku da učestvuju u nagradnoj igri koju Jadranski sajam priređuje u saradnji sa izlagačima.

Dodjelom tradicionalnih priznanja EXPO TROPHY po izboru stručnog žirija, Jadranski sajam će odati priznanje najuspješnijim izlagačima.

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 21. april sa početkom u 11 sati na Jadranskom sajmu.

Radno vrijeme za posjetioce je od 10 do 19 časova.