20-02-2022

55. godina od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka

55. godina od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka i pedeset pet godina od prvih aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori.


Foto: CDPR

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, postavilo je postere „55. godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori” nakon Glavnog grada Podgorice i sjevera Crne Gore (Nikšić, Berane, Bijelo Polje) i na jugu naše države u Budvi povodom obilježavanja nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka koje je osnovano u Titogradu, današnjoj Podgorici 18. februara 1967. godine, što znači naravno i pedeset pet godina od prvih aktivnosti u borbi protiv raka kod nas.

"Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima - City Light, tako osim podsjećanja na pedeset pet godina starog Društva i aktivnosti u borbi protiv raka, imaju zadatak i da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće", navodi su iz CDPR-a.



"Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović,
potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i mnogi drugi). Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da se radi te iste, 1967. godine. Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova - Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona", istakli su oni.

"Ono što izdvajamo i jako je interesantno za javnost je sljedeće, a to je da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 51. godinu, tj od 1 do 8. marta 1971.godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo i Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. U to vrijeme Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je u ono vrijeme imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije", ističu.

Kako kažu, početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova - entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine - SFRJ prestalo da postoji.

Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine. U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. Borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je donesen na našu inicijativu prije osamnaest godina, je takođe jedan od ciljeva CDPR-a.

"Ovaj tekst ima svrhu da podsjeti javnost na 18. februar 1967. godine i početak aktivnosti, kao i pionire u borbi protiv raka u Crnoj Gori. Istovremeno sa nastankom tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, ali i 2001. godine nasljednikom CDPR-a, se nadamo da se svih proteklih pedeset pet godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas ipak izlječive bolesti", zaključuje se u saopštenju.