18-01-2024

75 srca čeka dom: Azil na Paštorvskoj gori poziva na udomljavanje

Azil na Paštorvskoj gori, koji se nalazi pod okriljem DOO "Komunalno" Budva, predstavlja ključnu tačku brige o napuštenim psima. Međutim, i pored posvećenosti osoblja, suočava se sa izazovima, a trenutno pruža utočište za 75 pasa u svoja 43 boksa raspoređenih u sedam sektora.


Foto: RJ Azil/Privatna arhiva

Šef RJ Tržnice i RJ Azil, Filip Ćetković, naglasio je za naš portal da svaki sektor posjeduje prostor za istrčavanje pasa, uz karantinski prostor gdje novi psi prolaze kroz zakonski propisani period od 15 dana. Tokom tog vremena, vrši se potraga za vlasnicima, a psi su podvrgnuti stalnom nadzoru kako bi se identifikovale eventualne zarazne bolesti prije nego što budu premješteni u sektore.

"Svaki sektor posjeduje prostor koji je predviđen za istrčavanje pasa. Uz to, postoji i karantinski prostor, u kojem po zakonskoj proceduri svaki novi pas provede 15 dana, tokom kojih se vrši potraga za eventualnim vlasnikom, kao i opservacija psa, tj. svakodnevni nadzor kako bi se ustanovilo da li pas ima neku zaraznu bolest, prije nego bude premješten u neki od sektora. Osim toga, postoji i prostor koji koriste zaposleni, kao i ambulanta za potrebe obavljanja poslova veterinara sa kojim imamo ugovor o saradnji", istakao je Ćetković.


Foto: RJ Azil/Privatna arhiva

U RJ Azil je zaposleno osam ljudi, sa specifičnim zadacima poput zoo higijene, komunalne higijene, terenskog rada i veterinarske podrške.

"Glavni dio posla zaposlenih jeste hranjenje pasa i kasnije čišćenje cjelokupnog prostora. Trenutno se u Azilu nalazi 75 pasa. Hrane se paralelno granulama i hranom koju nam svakodnevno obezbjeđuje hotel Splendid, na čemu im ovim putem zahvaljujemo", dodao je Ćetković.


Foto: RJ Azil/Privatna arhiva

Mjesečno se udomi od dva do tri psa

"Kada je u pitanju udomljavanje pasa, to je u prosjeku dva do tri psa mjesečno, iako, nažalost, ima veći broj pasa koji u istom periodu pristignu u azil. Uz najavljene posjete, tu smo za sve zainteresovane građane u dobro poznatom terminu, utorkom i četvrtkom od 12h do 14h", kazao je Ćetković.


Foto: RJ Azil/Privatna arhiva

Miro Knežević, desna ruka poslodavca, kazao da je u poslednje vrijeme više zainteresovanih stranaca nego naših ljudi koji bi da udome psa, ističući spremnost azila da objasne svaki aspekt njihovog rada svim posjetiocima.

Svi zainteresovani sugrađani više informacija mogu dobiti na broj telefona 068 890 971 , rekao je Ćetković.

D.Č.