03-02-2020

Advokati za porez duguju 3,5 miliona eura

Najveći pojedinačni dug za porez, kada su u pitanju advokati, na kraju prošle godine bio je 91,24 hiljade eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).


Foto: Ilustracija

Iz PU su rekli Dnevnim novinama da je prema njihovoj evidenciji registrovano 938 pojedinaca koji obavljaju neku od djelatnosti pravni poslovi, advokatski poslovi, ostali pravni poslovi, a koji imaju status poreski obaveznik.

“Prema evidenciji Poreske uprave, 657 poreskih obveznika iz gore navedene kategorije ima neizmirena potraživanja porema Poreskoj upravi, a ukupne neizmirene obaveze pojedinaca koji obavljaju advokatsku djelatnost iznose 3,56 miliona eura”, naveli su iz PU.

U imenik Advokatske komore Crne Gore upisano je 989 advokata i oko 500 advokatskih pripravnika, a u prošloj godini otprilike je upisano oko 80 advokata i oko 150 pripravnika na rad kod advokata.

Prema zakonu, advokati imaju obavezu da plaćaju mjesečni porez na dodatu vrijednost (PDV), a na kraju godine PU obračunava devet odsto na kompletan iznos koji je bio na računu.

Mada se, prema Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, advokatima ne priznaje pravo da plaćaju porez u paušalnom iznosu, ipak, onima koji ostvaruju prihode manje od 18 hiljada eura godišnje ostavljena je mogućnost paušalnog oporezivanja, a za sve koji imaju veći iznos PDV je obavezan.

List piše da je teško ući u trag koliko je koji advokat stvarno prihodovao i da li je sav novac išao preko računa, tako da i advokati koji plaćaju porez to ne mora znači da su državi prijavili baš svaki primljeni cent.

Iz PU su naveli da su obveznici navedenim djelatnostima u kontinuitetu predmet mjera Poreske uprave, koje podrazumijevaju inspekcijski nadzor i prinudnu naplatu, ali i aktivnosti na podsticanju dobrovoljnog izmirivanja poreskih obaveza, kao što su sastanci sa Advokatskom komorom, Sudskim savjetom i advokatima pojedinačno.

Na tim sastancima je poslata jasna poruka da se neizmirivanje poreskih obaveza, bez obzira što se radi o specifičnoj kategoriji poreskih obveznika, neće tolerisati.

U PU su kazali da je, u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, tokom prethodne tri godine sproveden veliki broj aktivnosti na naplati obaveza od advokata, a 182 poreska obveznika iz te kategorije počela su otplatu obaveza kroz reprogram.

“Advokati su kroz reprogram do sada uplatili iznos od 969,01 hiljadu eura, što je uticalo na smanjenje njihovog ukupnog poreskog duga, a očekuje se nastavak ovog trenda, s obzirom na to da će aktivnosti na naplati prihoda biti nastavljene i u narednom periodu”, kazali su iz PU.







Izvor: Mina