04-03-2024

Afera „otpadne vode”: Nazire li se kraj?

Iako je Budva izvojevovala svojevrsnu pobjedu kada je Međunarodni arbitražni sud u Ženevi odbio zahtjev WTE/EVN za odštetnu i samim tim Budva uštedjela 40 miliona eura, budući da se potencijalno očekuje nova procedura pred crnogorskim Privrednim sudom, situacija još nije potpuno riješena. Sekretar Sekreterijata za zaštitu imovine Đorđe Zenović izrazio je optimizam, vjerujući da će svi sporovi biti riješeni u korist Opštine Budva.


Foto: Otpadne vode Budva

Zenović je podsjetio da su vođena paralelno dva arbitražna postupka.

"Jedan se odnosi na garanciju koju je Opština Budva izdala firmi WTE, a koju smo osporavali isto kao i pravo WTE "Otpadne vode" na cjelokupni iznos od preko 110 miliona eura. Taj iznos obuhvatio je sve pravne obaveze vezane za realizaciju jednog od ključnih projekata na teritoriji Opštine Budva. Srećom po građane Budve, nedavno smo dobili arbitrarni postupak u Švajcarskoj, što znači da su naši pravni zastupnici i vještaci bili u pravu. Opština Budva je tokom svih ovih godina uplatila tačno onoliko novca koliko je bilo potrebno firmi, prvo za izgradnju postrojenja, a potom i za njegovo održavanje. Ovo znači da Opština Budva više neće morati da izdvaja sredstva iz budžeta za plaćanje ove firme", izjavio je Zenović za Polis na TV Budva.

Sve navedeno će, kako naglašava, predstavljati još jedan snažan argument u korist Opštine Budva.

"Mi smo pokrenuli proceduru pred Regionalnim sudom u Frankfurtu za poništenje odluke arbitraže u Frankfurtu, prema kojoj je Opština Budva dužna da njemačkoj kompaniji WTE iz Esena isplati 40 miliona eura na ime garancije za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda. Smatramo da je ova odluka falsifikovana, odnosno, utvrđeno je da je je bio fasilfikovan potpis pokojnog predsjednika Opštine Rajka Kuljače, da nije izdata u skladu sa zakonom. To dodatno ojačava naš argument pred Regionalnim sudom u Njemačkoj, gdje se nadamo da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti osporiti tu odluku", izjavio je Zenović.


Đorđe Zenović, Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Osim toga, kako dodaje, postoji mogućnost da se pokrene još jedna procedura pred crnogorskim Privrednim sudom.

"Riječ je o konvenciji o priznavanju arbitražnih odluka. Privredni sud mora priznati odluku donesenu pred arbitražom, a tek nakon što ona bude priznata kod nas stiče se naslov izvrsnosti i pravosnažnosti. To znači da Opština Budva može da pokrene blokadu na iznos od oko 39,4 miliona eura. U tom smislu ćemo izdati punomoćje advokatima kako bi nas zastupali pred Privrednim sudom. I naravno da ističu upravu tu odluku kojom je propisano da je i ta garancija izdata mimo ovlašćenja i da je izdata mimo onoga što je Opština Budva bila u obavezi da plati", pojašnjava Zenović.

Još jedna sporna stvar, po mišljenju Zenovića, je postupak koji se vodi sa državom Crnom Gorom.

"Naime, država Crna Gora, odnosno tadašnja Vlada Duška Markovića dobrovoljno je isplatila novac u iznosu od 29,5 miliona eura WTW firmi, iako garancija nije bila aktivirana. Mi smo stalno tvrdili da je ta isplata nezakonita. Sada Vlada Crne Gore, odnosno država, traži od Budve 30 miliona eura. Naravno, vjerujemo da ćemo, čak i u slučaju eventualnog gubitka u sporu, postići dogovor sa državom Crnom Gorom kako bismo nadoknadili ta dugovanja. Međutim, ovo pitanje i dalje predstavlja prijetnju da ugrozi budžet Opštine Budva u narednom periodu", istakao je Zenović.

Uprkos izazovima, Zenović je optimista i vjeruje da će se svi preostali sporovi riještii u korist Opštine i da će Budva konačno izaći na "zelenu granu" u vezi sa situacijom oko postrojenja za tretman otpadnih voda.


D.B.