18-12-2021

Akademska zajednica podržala program Evropa sad

Ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jakov Milatović i Milojko Spajić, predstavili su reformski program Evropa sad studentima i predstavnicima akademske zajednice, koji su ga podržali ocijenivši da za građane znači nadu za bolju budućnost.


Foto: Gov.me

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG), Vladimir Božović, izrazio je zadovoljstvo što se ukazala prilika da ministri predstave program Evropa sad.

„Program je izazvao veliko interesovanje, a danas smo ispred jako izazovne publike, koju smatramo najkompetentnijom UCG-a, čuli ubjedljivo obrazlaganje ministara i rekao bih da je ova prilika za predstavljanje programa veoma uspješno realizovana“, kazao je Božovć.

Milatović je rekao da u ovom trenutku realno i čvrsto stoje iza programa Evropa sad, onako kako ga je Vlada predložila, ni manje ni više.

„Sve ispod i iznad projektovanog programa dovodi Crnu Goru do nestabilnosti i vraća u situaciju kakvu smo zatekli u decembru prošle godine“, kazao je Milatović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, dodao da minimalna zarada od 450 EUR i ostale mjere koje su predložene, čine ovaj program fiskalno neutralnim u direktnom smislu, a stimulativnim za ekonomski razvoj u indirektnom smislu.

Spajić je naveo da je program namijenjen prvenstveno studentima i mladima koji planiraju svoju budućnost.

„Želimo da vas zadržimo u Crnoj Gori, zaposlimo a ukoliko ste se već odlučili da odete, želimo da vam stvorimo ambijent zbog kojeg ćete se vratiti, koji je realan, a to je Evropa sad“, poručio je Spajić.

Milatović je objasnio da Crna Gora nema vremena da gubi zbog svih ljudi koji žive ovdje.

Razlozi zbog kojih mladi napuštaju zemlju su dominantno ekonomske prirode, a kriza je dodatno na površinu iznijela sve strukturno loše stvari u zemlji.

„Loše stanje na sjeveru Crne Gore je dovelo do toga da u poslednjih 30 godina sjever izgubi 50 hiljada stanovnika, odnosno trećinu svog stanovništva. Programom Evropa sad želimo da ovaj društveni fenomen zaustavimo“, poručio je Milatović.

Spajić je rekao da Program Evropa sad čini našu zemlju mnogo konkurentnijom za investicije.

U prilog tome, kako je naveo, govori i sastanak sa predstavnicima Toyote, jednim od najvećih svjetskih investitora koji su pohvalili poresku reformu.

„Izrazili su uvjerenost da će kao takva imati veliki uticaj na crnogorsku ekonomiju, naglasivši da razmišljaju o promjeni mjesta njihovog predstavništa. Dovodimo Crnu Goru na nivo evropskih zemalja, tačnije naš nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP) na nivou Njemačke ili Austrije, a što je još bitnije uz besplatno zdravstvo“, naglasio je Spajić.

Nakon detaljne prezetacije, studenti su pohvalili program u dijelu poreskih olakšica za poslodavce, suzbijanju sive ekonomije, povećanja mjesečnih prihoda i zadržavanja mladih unutar Crne Gore.


(MINA Business)