19-06-2023

Akcija SPO: Više osoba uhapšeno, povezani sa švercom cigareta

Nekoliko kompanija i fizičkih lica za koje se vjeruje da su umiješani u šverc cigareta na meti su Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). U Nikšiću je kako saznaje Portal RTCG uhapšeno više osoba.


Ilustracija (Foto: TVCG)

Pretresi na više lokacija širom Crne Gore su u toku.

Kako saznajemo, Tužilaštvo posebno interesuju cigarete koje je zaplijenila crnogorska carina u Luci Bar u septembru prošle godine. Njih je, kako je pisao Portal RTCG poslala kompanija iz Libije, a trebalo je da završe u Srbiji.

Cigarete su stigle u Bar brodom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon čega su pokušali da ih transportuju dalje prema Srbiji.

U tome, međutim, nijesu uspjeli jer je Srbija zabranila uvoz tih cigareta.


Cigarete u Luci Bar (Foto: Arhiva)

Nakon toga je uslijedio pokušaj da se predstavi kao da će te cigarete biti opet utovarene na brod radi transporta prema nekoj trećoj desetinaciji, ali ni to se nije desilo.

Carina sumnja da je u pitanju bio plan da se nadležni državni organi zavaraju, s ciljem da ove cigarete budu iznijete iz Luke Bar i prebačene na crnogorsko crno tržište.

Po carinskoj dokumentaciji, zvanično, pošljalac je firma "D Bros" Libija.

Primaoc je "Kozd Company" Srbija, iz Rume. Ovlašćeni zastupnik ove kompanije je špedicija "Montenegro Shipping Company" Bar.


(Portal RTCG)