29-10-2019

Aloe vera najljekovitija biljka

Biljka koja se širom svijeta koristi za lijepčenje mnogih ozbiljnih bolesti pa cak i raka. Uporedo sa tim savremena industrija za proizvodnju kozmetike se bez nje vise ne bi mogla ni zamisliti.

Aloe vera najljekovitija biljka | Radio Televizija Budva

Ljekovita biljka Aloe vera potice iz Sjeverne Afrike, izgledom podsjeća na kaktus i u sebi sadrži dosta vode. Bogata je vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, E i cinkom. Ona ima antibakterijsko djelovanje pa zbog toga uspješno sprječava sve vrste infekcija.

Ova biljka u Rusiji je poznata kao "eliksir mladosti" dok su je stari Egipćani nazivali "biljkom besmrtnosti" a u nekim krajevima zovu je jos i "kraljicom ljekovitih biljaka". Po svojim izuzetnim ljekovitim moćima bila je dobro poznata i korišćena i u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Aloe vera (aloja) se bez sumnje smatra za najljekovitiju biljku na planeti. Ona je nadaleko poznata po tome da ima veliki uticaj na zdravlje, a u isto vreme veoma je korisna u kozmetičkoj industriji. Na njoj su sprovedena mnoga naučna istraživanja ali do sada jos uvek nisu u potpunosti objašnjena čuda koja leže unutar ove biljke i na koji nacin se uz njenu pomoc postiže izlječenje nekih od najtežih bolesti poput raka i AIDS-a. Postoji i vjerovanje da je Aloe Vera jedna od Kleopatrinih tajni za njegu koze.

Aloe Vera kao lijek masovno je počela da se koristi u Americi na prvom mejstu kao laksativ, a kasnije su otkrivena njena ljekovita svojstva za liječenje opekotina, posjekotina, uboda, posljedica zračenja, za njegu kože lica i tela i drugih dermatoloških problema.

Ljekovita svojstva Aloe vera biljke poznata su od davnina. Zbog njene velike sposobnosti ublažavanja bola i regeneracije kože, aloe vera masovno je korišćena za liječenje žrtava atomske bombe bacene na Hirošimu i Nagasaki.

Aloe vera se danas primjenjuje za liječenje mnogih bolesti počevsi od najbezazlenijih alergija i kožnih infekcija, pa sve do najozbiljnijih bolesti kao sto su astma, bronhitis, dijabetes, rak (pogotovo rak koze), sida i tome slično. Uz pomoć ove biljke uspješno se liječi i anemija, hepatitis, višak holesterola u krvi, nesanica, depresija kao i posledice hemoterapije i radioterapije.

Ova veoma ljekovita biljka postala je nezamjenljiv sastojak u farmaceutskoj i kozmetickoj industriji posebno za proizvodnju krema za lice i losiona za njegu tela. Tako je aloe vera mast zaista odlicna za liječenje akni a zbog svojih karakteristika često se nalazi u sastavu dezodoransa. Aloe vera losioni i gelovi se upotrebljavaju kao zaštita protiv sunca i lijek protiv opekotina izazvanih preteranom izlaganju suncčvoj svetlosti. Razne kreme na bazi aloe vere daju koži vlažnost i mekoću.

Ne treba zanemariti činjenicu da je ova biljka ujedno i izuzetno hranljiva. U kombinaciji sa raznim vocem aloe vera je odlican okrepljujuci prirodni napitak bogat mineralima i vitaminima.

Danas se za liječenje raznih bolesti najvise koristi aloe vera gel.

Aloe vera gel

Gel Aloe vera dobija se iz unutrašnjosti lista biljke a ustanovljeno je da sadrži čak 250 lekovitih sastojaka. Može se piti ili koristiti za spoljnu upotrebu a pomaže u liječenju poremećaja metabolizma, upalnih procesa, protiv virusa, bakterija, gljivica, za jacanje imuniteta.

Aloe vera gel takođe podstiče rad unutrašnjih organa: jetre, srca, bubrega, žuči. Reguliše rad nervnog sistema i pomaže kod odvikavanja od alkohola i pušenja. Kao sredstvo za lokalnu upotrebu koristan je za liječenje svih kožnih oboljenja, bolova u zglobovima, konjunktivitisa, mrena, za njegu usta i zuba, protiv akni i peruti i jos mnogo toga.