11-05-2020

Ambasador Srbije posjetio Opštinu Budva: Apelovao na turiste iz Srbije da ljetuju u Crnoj Gori

U radnoj posjeti Opštini Budva danas je boravio ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, koji se sastao sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem i predsjednikom SO Budva Krstom Radovićem.

Ambasador Srbije posjetio Opštinu Budva: Apelovao na turiste iz Srbije da ljetuju u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

NJ.E izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj r Srbije u posjeti Opštini BudvaGori Vladimir Božović sa svojim saradnicima zvanično je po prvi put boravio u radnoj posjeti Opštini Budva na poziv predsjednika Opštine Marka Carevića.

Tokom sastanka poseban naglasak je stavljen na poziv Opštine Budva upućen Vladi Srbije i Vladi Crne Gore, da se liberalizuje dolazak srpskih državljana u toku predstojeće ljetnje turističke sezone, kao i državljana koji obavljaju sezonske poslove, a sve u cilju što boljeg ostvarivanja turističke sezone. Posebno je istaknuto da su turisti iz Srbije uvijek dobrodošli na crnogorskom primorju, a naročito u Opštini Budva i radujemo se njihovom dolasku koji je posebno važan u ovom trenutku nakon završetka edipemije novog virusa. Inicirano je i pokretanje rješavanja problema odlaska studenata iz Crne Gore u Srbiju zbog polaganja prijemnih i završnih ispita na fakultetima.



Ocijenjeno je da je u narednom periodu neophodno unaprijediti kulturnu saradnju između Srbije i Crne Gore. Republika Srbija je iskazala spremnost da participira u zajedničkom projektu sa Opštinom Budva kao što je izgradnja Kulturnog centra ili otkupa i obnove zgrade Jugoslovenskog rečnog brodarstva, a u cilju stvaranja boljih uslova za razvoj kulturnih sadržaja i zaštite postojećeg prostora koji ima svoj istorijski i kulturološki značaj, posebno iz razloga što je ovo zdanje kao nekadašnju bolnicu, podignula kraljica Marija od svog ličnog novca za liječenje solunskih ratnika i ranjenika, kojih je iz Opštine Budva bilo preko 1.000 dobrovoljaca.



Takođe bilo je riječi da se uradi zajednička rekonstrukcija spomen obilježja Aleksandru Karađorđeviću podignutom 1924. godine povodom njegove zvanične posjete koji se nalazi u gradskom parku u blizini Starog grada.

Ovom prilikom upućen je poziv predsjedniku Republike Srbije da zvanično posjeti Crnu Goru i tom prilikom posjeti Boku i Grbalj, što bi predstavljalo posebnu čast i zadovoljstvo zbog sveukupnih odnosa srpskog naroda koji živi na ovim prostorima.

Ambasador Republike Srbije imao je odvojeni sastanak sa predsjednikom skupštine Opštine Budva Krstom Radovićem na kojem su razgovarali o liberalizaciji dolaska turista iz Srbije u Budvu, kao i o drugim modalitetima saradnje.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović kazao je da su turosti iz Srbije tradicionalni gosti, ali takođe i da veliki broj građana Srbije posjeduje nekretnine na našem primorju.

"Sezonska radna snaga je takođe uglavnom iz Srbije zato se mora naći model kako im olakšati u narednih deset do 15 dana da dođu, kako bi pripremili sezonu. Da pokažemo solidarnost između dvije države kada je muka i problem, jer svi se dobro sjećamo pomoći Srbije u obnovi Budve nakon razornog zemljotresa koji se dogodio 1979. godine", kazao je Radović.



Sastanku su pored ambasadora i predsjednika Opštine prisustvovali konzul žeran u Herceg Novom Zoran Dojčinović, konzul Vesna Radojević i tehnički sekretar Nataša Todorović, dok su ispred Opštine Budva bili prisutni menadžer Opštine Budva Milo Božović, šef kabineta Nikola Jovanović i savjetnik predsjednika Opštine Đorđije Vujović.