31-01-2024

Anastasov: Kada je dijete bolje prihvaćeno u porodici onda postiže i bolje razultate

UNICEF-ova konvencija o pravima djeteta garantuje da dijete sa teškoćama u razvoju treba voditi ispunjen i pristojan život u uslovima koje garantuje dostojanstveno i jača djetetovo oslanjanje na vlastite snage, olakšava njegovo učestvovanje i djelovanje u društvenoj zajednici. O položaju djece sa teškoćama u razvoju u emisiji Jutrom iz Budve govorila je predsjednica NVO Puževa kućica, Nataša Anastasov.


Foto: Arihiva Portala RTV Budva

"Mi smo 22. januara krenuli sa našim aktivnostima. U suštini to su projekti koje smo započeli na jesen 2023. godine i sada se samo nastavljaju i ogleda se u radu naših stručnih saradnica sa djecom. To je stručna podrška u vidu rada defektololga, psihologa, logopeda i fizoterapeuta. Tu su individualni tretmani i radionic. Imamo par novih članova, oni su sada trenutno na nekom čekanju ali gledamo da svako dobije svoje termin i da dobiju podršku koja im je neophodna", istakla je Anastasov.

Dodala je da oni imaju stručni tim koji godinama radi, ali i da su u potrazi za još jednim defektologom.

"U potrazi smo za defektologom jer raste broj djece i uglavnom potrebe ove mlađe djece su za dodatnim stručnim radom defektologa, psihololga i logopeda. Nikad dosta tog kadra i termina za djeca", kazala je ona.


Foto: Printscreen/Jutrom iz Budve

Akcenat je uvijek na djecu

"Mi pričamo o tome posljednjih deset godina, ali na taj način mijenjamo javno mnjenje, podižemo svijest lokalne zajednice da tu žive djeca koja su drugačija, koja imaju iste potrebe kao i ostala djeca, međutim imaju smetnje i teškoće u razvoju i te svoje potrebe za obrazovanjem, druženjem, socijalizaciju, liječenjem, zdravstvenom zaštitom zadovoljajavu na neki drugi način. Ono što se najteže mijenja u našoj zajednici i u čitavoj Crnoj Gori to je svijest građana, nažalost i među roditeljima. Neki roditelji jednostavno ne prihvataju da im dijete ima smetnje u razvoju. Ranije je bio slučaj da su to stariji roditelji, ali imamo sada i primjere da postoje i mlađi roditelji koji ne prihvataju tu činjenicu. To je jedan proces kroz koji svi prolazimo. Mislim da je problem u tom prihvatanju, jer kada vidimo da je jedno dijete bolje prihvaćeno u porodici onda ono i postiže bolje razultate, prihvaćeno je i od svojih drugara i šire zajednice", zaključila je ona.