10-06-2017

Antički mozaik se seli u lapidarijum Muzeja

Finansijsko poslovanje JU Muzeji i galerije Budva je slično kao i drugim srodnim opšinskim ustanovama, ali konkretnije će se moći reći tek nakon revizorskog izvještaja, istakla je novoizabrana direktorica Lucija Đurašković.

Antički mozaik se seli u lapidarijum Muzeja | Radio Televizija Budva

Kako je kazala, zatečeno stanje nije na zavidnom nivou s obzirom na to da neke započete aktivnosti nijesu završene na vrijeme.

"Uz to, budžetska sredstva opredijeljena našoj ustanovi za prošlu godinu, potrošena za deset mjeseci, tako da je rebalans obezbijedio samo isplatu zarada za preostala dva mjeseca. Savjet je već donio odluku da se uradi i nova sistematizacija koja bi trebala da bude funkcionalnija od postojeće", naglasila je Đurašković.

Kao jednu od aktivnosti istakla je izmiještanje antičkog mozaika iz crkve Santa Marija in Punta u lapidarijum Muzeja, gdje će biti trajno izložen.

"Ni jedno kulturno dobro se ne može nazvati završenim ukoliko nije obezbijeđena njegova adekvatna prezentacija. Kod mozaika nije do kraja urađena mogućnost njegove prezentacije, koja podrazumijeva i arhitektonsku konstrukciju i trajno rješenje njegovog smještaja" , kazala je Đurašković.

Kako je dodala, mozaik je juče prenijet u lapidarijum Muzeja grada Budve gdje će, po određenom projektu koji smo uradili, biti izložen i predstavljati dopunu ponude Muzeja grada Budve, gdje, kako je naglasila Đurašković, i pripada.