04-11-2022

Asanović o radu Vodovoda Budva: Preduzeće je likvidno, solventno i posluje dobro

Odbor povjerenika Opštine Budva je na posljednjoj sjednici usvojio Predlog zaključka o usvajanju izvještaja o radu i finansijskom poslovanju DOO"Vodovod i kanalizacija" Budva. Samostalni savjetnik u Sekretarijatu za investicije Marko Asanović je kazao da je preduzeće likvidno, solventno i da posluje dobro.


Foto: Arhiva

Kako je naveo, Finansijski izvještaj i sama 2021. godina su bili po mnogo čemu karakteristični za DOO Vodovod i kanalizacija Budva, i to iz više razloga

"To je godina ozbiljnih administrativnih problema u funkcionisanju. Cijena vode za 2021. godinu nije usvojena na vrijeme, što je pored ostalog u značajnoj mjeri otežalo rad preduzeća", kazao je Asanović.

On je istakao da je finansijski rezultat za prethodnu godinu bio negativan, te ukazao da se razlog za neostvarivanje profita nalazi u činjenici da je 2021. godina odabrana za usklađivanje poslovanja sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

"Imali smo situaciju da je revizorskim izvještajem za 2020. dat niz primjedbi na vođenje evidencija o dugovanjima, odnosno povjeriocima. Moralo je da se izvrši usaglašavanje na način da, umjesto sa dvije godine, ispravka vrijednosti za kupce koji su fizička lica se snižava na godinu dana i za pravna lica, umjesto sa tri godine, na jednu godinu. Samim tim, sva potraživanja koja su bila starija od godinu dana za fizička i pravna lica su ušla u negativan poslovni rezultat. Da nismo imali ovaj slučaj usaglašavanja, imali bismo definitivno pozitivan rezultat za Vodovod", pojasnio je Asanović.


Asanović, Printscreen: RTV Budva

Ipak, kako je istakao, Vodovod Budva je po gubicima drugi u Crnoj Gori odmah iza Vodovoda Tivat.

"Što će reći da su svi ostali vodovodi na teritoriji Crne Gore lošiji od njih, iako ne mogu reći da su sami apsolutni rezultati dosta dobri. Mogu definitivno da budu bolji, ali se radi se na tome. Primarno je da smo imali godinu kovida, godinu kada je iz jednog kvalitetnog rada sa jasnim ritmom snižavanja gubitika koji su u jednom trenutku došli i na 51%, zbog kovida došlo do ponovnog vraćanja na gubitke od oko 66% koji su bili u 2020. godini. U 2021. godini je nastavljen trend snižavanja, da bi godina bila završena na nekih 60%. Međutim, trenutni pokazatelji pokazuju da se gubici u vodi dodatno snižavaju. Trenutno, sa sigurnošću možemo tvrditi da će gubici biti najviše 54%, ali očekujemo i povoljniji rezultat na kraju ove poslovne godine", zaključio je Asanović.

DOO Vodovod i kanalizacija posluje odgovorno i obezbijedilo je sve količine vode za ovu i narednu turističku godinu.

"Što je jako specifično. Jedino Vodovod Budva ima ugovor o mimimalnim isporučenim količinama sa Regionalnim vodovodom, što na neki način dodatno opterećuje, ali daje i dodatnu sigurnost našem Vodovodu. Tako da, trenutno jedino Vodovod Budva na crnogorskom primorju može da sa sigurnošću tvrdi da će za 2023. turističku sezonu obezbijediti dovoljne količine vode koje su garantovane"

Svi pokazatelji poslovanja su značajno bolji u odnosu na 2020. godinu, preduzeće je likvidno, solventno i posluje dobro, zaključio je Asanović.

M.S.