03-07-2020

ASK: Usvojen Plan kontrole i nadzora izborne kampanje

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) usvojila je Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbore koji će biti održani 30. avgusta, u cilju efikasnog sprovođenja nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.



Planom su definisane aktivnosti koje će Agencija proaktivno sprovoditi prema političkim subjektima i organima vlasti u cilju kontrole poštovanja zakonskih obaveza, zabrana i ograničenja u toku izborne kampanje.

"U cilju efikasnog sprovođenja nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ASK je usvojio Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbore koji će biti održani 30. avgusta", rekli su iz ASK-a

Kako su naveli, plan kontrole i nadzora pripremljen je uz uvažavanje preporuka predstavnika civilnog sektora i međunarodnih eksperata sa radionica, koje su tokom ove sedmice u Podgorici organizovali Savjet Evrope i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u saradnji sa Agencijom.

"Plan će biti sproveden u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i metologijama za efikasno sprovođenje kontrolnih nadležnosti Agencije", rekli su iz ASK-a.

Kako je objašnjeno, krajnji cilj efikasnog sprovođenja Plana kontrole i nadzora je jačanje integriteta kampanje kroz sveobuhvatnu kontrolu finansiranja političkih subjekata i odgovornu upotrebu javnih resursa.

"Kroz realizaciju Plana, Agencija će kontrolisati političke subjekte, njihove aktivnosti, prikupljena i utrošena sredstva u toku kampanje, poštovanje propisanih zabrana i ograničenja upotrebe javnih resursa u kampanji", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će ASK obezbijediti transparentnost izborne kampanje objavljivanjem svih dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa, u skladu sa Zakonom.

"ASK će kontinuirano davati obveznicima Zakona smjernice, savjete i mišljenja u vezi sa njegovom primjenom, postupati po svim prigovorima i iznijetim sumnjama u kršenje Zakona i pokretati prekršajne i druge postupke u skladu sa Zakonom", kazali su iz ASK-a.

Izvor: Mina