01-08-2021

Autorsko veče Dejana Aleksića na Trgu pjesnika od 21 sat

U okviru književnog programa festivala “Grad teatar” večeras je sa početkom u 21 sat na programu autorsko veče Dejana Aleksića, pisca iz Srbije.


Foto: JU Grad teatar

Ovaj program JU “Grad teatar” realizuje u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, a na inicijativu Resora kulture Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Cilj je, kako su napomenuli, uspostavljanje saradnje između institucija kulture Crne Gore.

Dejan Aleksić (Kraljevo, 1972) pjesnik, dramski pisac, romansijer i stvaralac književnih djela za djecu. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je deset pjesničkih knjiga, jedan roman, knjigu drama i preko dvadeset knjiga za djecu.

Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju: ,,Vasko Popa“, ,,Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, ,,Branko Miljković“, Nagrada SANU iz Fonda ,,Branko Ćopić“, ,,Miroslav Antić“, ,,Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada. Poezija ovog autora zastupljena je u više domaćih i stranih antologija i pregleda i prevedena na nekoliko desetak evropskih jezika. Integralne pjesničke knjige Dejana Aleksića objavljene su na španskom, francuskom, poljskom i makedonskom. Za dramu Vina i pingvina 2010. godine dodijeljena mu je nagrada iz Fonda ,,Borislav Pekić“.

Jedan je od najpriznatijih savremenih pisaca književnosti za djecu, autor knjiga Dugme bez kaputa, Pustolovine jednog zrna kafe, Kad se razboleo Petak, Na primer, Nežna pesma o nežnom vetru Duvoljubu, Božićna priča, Muzika traži uši, Stižu blese, čuvajte se, Koga se tiče kako žive priče, Cipela na kraju sveta, Čudesni doživljaji Azbučka Prvog u trideset slova. Kao autor knjiga za djecu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu, a njegova literatura za djecu dio je nastavnog programa filoloških i učiteljskih fakulteta i pedagoških akademija.

I u ovoj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki je dobitnik nagrada ,,Politikin zabavnik“ i ,,Neven“, nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos literaturi za djecu, nagrade Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, ,,Plavi čuperak“, ,,Zmajev štap“, ,,Rade Obrenović“, Nagrade Grada Niša za književnost za djecu, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja ,,Mali princ”(dva puta) i White Raven. Kao pjesnik, bio je gost brojnih međunarodnih festivala u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Bugarskoj, Litvaniji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovoni, Severnoj Makedoniji. Radi kao glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti ,,Povelja” u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Razgovor sa Dejanom Aleksićem će voditi mr Radoje Femić, književni kritičar iz Bijelog Polja.