24-11-2022

Bakterijske infekcije drugi vodeći uzrok smrti u svijetu

Bakterijske infekcije su nakon bolesti srca, drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, pokazala je opsežna studija objavljena ove nedjelje, u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dvije najsmrtonosnije bakterije.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Lancet“, selekcionisano je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija pa su pokušali procijeniti koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu takozvanog „globalnog tereta bolesti“.

U ovaj veliki istraživački program je uključeno nekoliko hiljada istraživača iz brojnih zemalja sveta.

Autori su zaključili da „smrti povezane sa proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu“ nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vrijeme prije pandemije kovida-19.

Od tridesetak selekcionisanih bakterija, njih pet uzrok je više od polovine smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je „vodeći uzrok smrti prouzrokovan bakterijskom infekcijom u 135 zemalja“, pokazala je studija.

Ali kod djece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije prioritet u javnom zdravstvu.

Zbog toga pozivaju na prevenciju infekcija, mudrije prepisivanje antibiotika, da bi se izbjegla rezistentnost na te ljekove, kao i na efikasniju primjenu vakcina.

Izvor: N1