10-06-2020

Ballova piramida: Mjesto na koje se niko ne može popeti

Australijski "Everest" visok je skoro kao dva Ajfelova tornja, a o osvajanju njegovog vrha sanjaju penjači sa svih strana svijeta.


Foto: Ilustracija/ Osbourne blog

Najviša kamena kula na svijetu izgleda poput neke tačke u Tasmanijskom moru, granici Tihog okeana između istočne obale Australije i ostrva Tasmanije na zapadu, Novog Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku.

Oni koji su se s njime susreli gotovo da nisu mogli povjerovati koliko je ogroman. Sa svojih 562 metra koji izviru iz velikog plavetnila, Ballova piramida čini se kao da dodiruje oblake.


Gotovo dvostruko veći od Ajfelovog tornja, taj se kameni starac nalazi oko 700 kilometara sjeveroistočno od Sidneja.

Piramida je zapravo ugašeni vulkan kojem je samo vrh ostao iznad vode, a poslijednji put je bio aktivan prije sedam milijuna godina.

Od tada se oko njega igraju ptice, ribe, kao i druga morska bića, a plijeni i pažnju moreplovaca, pilota, kao i penjača koji sanjaju o tome da se popnu do vrha.

Prvi čovjek za kojeg se zna da je ugledao taj golemi toranj bio je Henry Ball, koji ga je jasno, nazvao po sebi. Henry je 1788. prolazio s brodom Supply, prevozeći doseljenike na Norfolk.

Oko 20 kilometara od piramide nalazi se otok Lord Howe, s kojeg čamci nerijetko kreću prema Ballovoj piramidi kako bi se divili nestvarnoj veličini tog australijskog Everesta, kako ga nazivaju.

Tek su se rijetki penjači uspijeli izboriti s jakim valovima kako bi se popeli na vrh piramide. No to je tek početak muke. Razlog tome su krhke stijene koje se ruše u more i predstavljaju veliku opasnost za penjače, a zbog toga je i penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne penjače iznosi 5000 dolara.
Izvor: PunKufer