22-01-2021

Bambus biljka koja donosi sreću

"Srećni bambus" ili "lucky bamboo" je sve popularnija sobna biljka. Svojim oblikom i zelenilom uljepšava i unosi harmoniju i toplinu u prostor. Pozitivno utiče na atmosferu u domu i emocije ukućana. Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvijećem i drugim elementima.

Bambus biljka koja donosi sreću | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Poznat vjekovima kao "lucky bamboo", botaničkog imena Dracaena sanderiana, u nas poznat kao srećni bambus, biljka uopšte nije bambus, ali nosi taj naziv. Možete je gajiti u dnevnoj ili radnoj sobi, u kancelariji, čak i u kupatilu gdje mnoge druge biljke obično ne uspijevaju.

Veoma je otporan i može da napreduje u različitim uslovima.Ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu, pa je veoma pogodna biljka za početnike. Srećni bambus se drži u vazi sa odstajalom vodom (1,5 do 5 cm). Vaza u kojoj stoji treba da se pere i mijenja voda jednom nedjeljno. Voda treba da bude stalno čista i svježa, a prije dolivanja u vazu najbolje je da se ostavi da odstoji jedan dan na sobnoj temperaturi. Biljku nije neophodno prihranjivati. Optimalna temperatura za gajenje je od 15 do 32 stepena Celzijusa. Listovi mogu da požute od suviše jake svjetlosti ili hlora u vodi.

Požutjele listove odmah treba odstraniti da bi mogli da ih zamijene novi listovi. Ako se srećni bambus okreće pod različitim uglovima u odnosu na svjetlost dobija se savijeni oblik stabljike. Za dobijanje ovih zanimljivih oblika treba malo vještine i strpljenja. Ukoliko ga gajite u vazi, vodu možete da oplemenite ukrasima poput kamenčića ili kuglica. U našim krajevima najčešće gaji kao sobna biljka, mada ima i vrsta koje su jako pogodne za uzgoj u vrtu. To su veće biljke, otporne i vrlo invazivne. Osim što je zbog dekorativnosti omiljena za kuću, postoje vrste od kojih se pravi namještaj, ukrasne korpe...


Postoji staro kinesko vjerovanje da ova biljka donosi sreću, odakle i potiče njen naziv. Srećni bambus ima posebno mjesto u kineskoj tradiciji, on simboliše mudrost, prilagođavanje, snagu, izdržljivost i otpornost, i smatra se da je dobar zaštitnik u teškim vremenima. Donosi sreću, blagostanje u dom, uspjeh u poslu, pozitivno utiče na zdravlje i daje energiju ljubavnom životu.

Feng shui pridaje poseban značaj srećnom bambusu u uređenju doma. Smatra se za najbolju feng shui biljku i biljku koja u svom okruženju dovodi u ravnotežu prirodne elemente - vodu, zemlju, vatru, drvo i metal koji u potpunosti usklađuju životnu sredinu. Prema feng shuiju, koji naglašava simboliku ove biljke, trebalo bi da obratite pažnju na broj biljaka koje poklanjate: 1 ili 3 stabljike donose sreću, 2 ljubav i brak, 5 zdravlje, 7 blagostanje, 8 bogastvo, 9 sreću na svim poljima, 10 savršenstvo. Vjeruje se da srećni bambus pruža više kada ima veći broj stabljika, npr. 21 donosi obilje blagoslova.


Ovo je jedna od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje, treba joj malo brige, i ona će vam, prema feng shuiju, donijeti sreću, posebno ako se dobije kao poklon. Uživajte u zelenilu ove nimalo zahtjevne biljke koju možete naći u svim Kalijama.