07-06-2020

Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine

Bank of Japan će zadržati procjenu postupnog oporavka ekonomije u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije. To je povećalo očekivanja da Evropska centralna banka (ECB) neće objaviti monetarna ublažavanja prilikom procjene kamatnih stopa u junu, prenosi SEEbiz.


Foto: Seebiz.eu

Zadnjih nekoliko mjeseci Bank of Japan i japanska Vlada objavili su niz mjera podrške za kompanije.

To je u suprotnosti sa potezima ECB, koja je u četvrtak najavila širenje svog paketa podsticaja za ekonomiju.

"Optimizam japanske centralne banke temelji se na uvjerenju da je treća najveća svjetska ekonomija dostigla dno u aprilu ili maju, kada su zbog mjera zaštite od koronavirusa Japanci bili zatvoreni u stanovima, a poslovanje je mirovalo", kazala su četiri izvora blisko upoznata sa stavovima Bank of Japan.

Jedan od izvora je rekao da nema dovoljno činilaca koji bi prisilili Bank of Japan na promjenu stavova da će ekonomija u drugoj polovini godine izaći iz teškoća kada se pandemija povuče, što su ostala tri potvrdila.

Nego, mnogi guverneri centralnih banaka upozoravaju na rizike usporavanja tempa oporavka, poput mogućnosti ponovnog izbijanja zaraze, rasta gubitka radnih mjesta, te pada u ekonomijama u razvoju iznad očekivanog.

"Tromjesečje – april, maj i jun vjerovatno je bilo dno za japansku ekonomiju. Ali, rast ekonomije i oporavak mogu usporiti jače nego što se ranije mislilo", utvrdio je drugi izvor.

Bank of Japan je dva mjeseca zaredom ublažavala monetarnu politiku, pridružujući se Vladinim naporima za ublažavanje udaraca pandemije ekonomiji koja je već zašla u duboku recesiju.

Do sada su se mjere fokusirale na ublažavanje teškoća finansiranja preduzeća, poput povećane kupovine korporativnog duga i stvaranja kreditnih sredstava za pomoć malim kompanijama.

"Iako se američki i evropski centralni bankari usmjeravaju sa kriznog odgovora na korake podsticanja rasta, Bank of Japan je ostala oprezna u korištenju alata direktno usmjerenih na podsticanje potrošnje, pa je prebrzo odustala od njih", smatraju izvori.

To znači da bi vjerovatna opcija Bank of Japan u sljedećim mjesecima mogla biti tek proširivanje kreditne sposobnosti, ili pokretanje novih koraka za ublažavanje stresa na kompanije.

"Nema smisla pokušati stimulirati ekonomiju u uslovima Vladinih nastojanja obuzdavanja pandemije i još tražiti od stanovnika ostanak kod kuće što je više moguće", kazao je treći izvor.

Premijer, Shinzo Abe najavio je vanredno stanje u aprilu zatraživši od građana ostanak kod kuće i zatvaranje kompanija, što je oslabilo ekonomiju, već ionako pogođenu prošlogodišnjim povećanjem poreza na promet i američko-kineskim trgovinskim ratom.


Izvor: MINA Business