18-12-2021

BDP iznosio 45 odsto prosjeka EU

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 45 odsto prosjeka Evropske unije (EU), pokazuju konačni podaci Eurostata.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Monstata je saopšteno da je od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, zabilježen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 263 odsto evropskog prosjeka.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 55 odsto prosjeka EU.

Hrvatska među zemljama regiona ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 64 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu sa 45 odsto.

Srbija i Sjeverna Makedonija se nalaze na nivou od 43 odsto, odnosno 38 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina (BiH) na 33 odsto, a Albanija na 30 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se među članicama u prošloj godini kretala od 61 odsto prosjeka EU u Bugarskoj, do 145 prosjeka EU u Luksemburgu.

Posmatrajući zemlje regiona, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 39 odsto do 68 odsto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 59 odsto prosjeka EU.

Od zemalja u regionu, najveća je u Hrvatskoj i iznosi 68 odsto prosjeka EU, dok je najniža u BiH i Albaniji sa 42 odsto, odnosno 39 odsto prosjeka EU.

BDP po stanovniku je uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, dok je stvarna individualna potrošnja alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.


(MINA Business)