24-07-2020

Beč: Evropska prijestonica pčela sa oko 5.000 košnica tokom ljeta

Za vrijeme ljeta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5.000 košnica, a ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta, složićete se da je Beč glavni grad pčela u Evropi.



Austrijska metropola nije samo jedan od gradova s najvećim udjelom zelenih površina, već je i prijestonica pčela. Studija koju je naručila Gradska uprava za zaštitu okoline Grada Beča pokazala je da Beč ima 456 različitih vrsta divljih pčela.

Neke od košnica smještene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mjestima - na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske skupštine u samom centru grada.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definisao je nedavno različite mjere zaštite i ogranizovao aktivnosti po gradskim opšinama kako bi se povećao broj insekata u Beču.

Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promjena i zagađenja. Divlje pčele su važni oprašivači voća i biljaka pomoću kojih osiguravaju naše baze hrane i važan dio ekosistema. Takođe su i dio lanca ishrane za ptice ili male sisavce. Insekticide stoga treba izbjegavati ako je moguće, jer oni ne uništavaju samo štetočine, već i korisnu faunu insekata, saopšteno je iz "Eurocomm-PR Sarajevo".





Izvor: avaz.ba