26-06-2020

Bečić: Krapović uhapšen jer DPS zna da je prepreka za nasilno uspostavljanje vlasti

Demokratska Crna Gora, Demos, GP Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije, Društvo za istraživanje politike i političke teorije i borac za ljudska prava, Radenko Lacmanović, održali su danas vanrednu press konferenciju na kojoj su govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i Budvi, posebno osvrnuvši se na slučaj hapšenja i privođenja Dragana Krapovića, potpredsjednika Demokratske Crne Gore.



Press konferencija je počela emitovanjem kompilacije izjava Dragana Krapovića tokom događaja u Budvi, odakle se vidi da je Krapović permanentno pozivao na mir, nenasilje i suzdržanost.

Bečić je rekao da su u posljednjih mjesec i po dana od strane DPS i od strane kriminalnih struktura imali konstantnu fizičku, pravnu i političku represiju.

"Zato što smo ih mjesec i po dana na demokratski, mudar, inovativan način preigravali, zato što su zadobijali političke udarce, zato što su bili u strahu, panici i nervozi, opredijelili su se za ovakve, krvničke napade, koje smo imali prilike da gledamo prethodnih dana", objasnio je Bečić.

Predsjednik Demokrata je saopštio da u Crnoj Gori imamo klasično institucionalno iživljavanje i terorisanje.

"Institucije ne postoje. Institucije su umrle. Institucije su pretvorene u punktove DPS-a i kriminalnih struktura. Mafija vodi ovu državu", naveo je Bečić i dodao da tezu o institucionalnom iživljavanju dokazuju tri primjera, tri državna organa, koja su tokom prethodna tri dana dokazali da su punktovi DPS-a.

"Hajde da krenemo od SDT-a: donijelo je rješenje o zadržavanju u pritvor 72 sata našeg, prije svega, brata, našeg prijatelja, našeg potpredsjednika, Dragana Krapovića", kazao je Bečić.

On je istakao da će rješenje o zadržavanju u pritvoru ljudske i političke gromade kakav je Dragan Krapović ući u istoriju tužilačkog srama i beščašća.

"Dragan Krapović je uhapšen jer DPS zna da je on prepreka za protivustavno i nasilno uspostavljanje vlasti od strane Demokratske partije socijalista", naglasio je Bečić.

Bečić je podsjetio i da je SDT iz 2019. u 2020. godinu prenio 542 nezavršena predmeta iz oblasti visoke korupcije, a da u ovih 6 mjeseci sigurno postoji i par stotina novih, i pitao Katnića šta ga je motivisalo da pored toliko stotina slučajeva visokog kriminala i korupcije se opredijeli da prioritetno utvrđuje broj diskusija i replika na sjednicama skupština opština u Crnoj Gori i da utvrđuje saobraćajne navodne prekršaje po budvanskim ulicama.

On se osvrnuo i na djelovanje Uprave policije: „Juče su bili krenuli da pletu mrežu, vjerovatno, neke nove kriminalne organizacije. Krenuli su da fabrikuju i podmeću da je neko drugi, a ne oni, ispalio projektile i opasno hemijsko sredstvo ka Sportskom centru u Budvi u kom su se, u tom trenutku, nalazila djeca“.

Bečić je naveo da se onda pojavio snimak koji ih je zatekao.

"Snimak koji je pokazao da su pripadnici UP ispaljivali rafalno, u serijama, opasne projektile ka Sportskom centru u Budvi", istakao je predsjednik Demokrata i dodao:

"I šta imamo dalje? Muk? Da nisu, slučajno, gospoda Veljović i Nuhodžić podnijela ostavke? Da li imaju trunke odgovornosti", pitao je Bečič i odgovorio:

"Naravno da ne, jer se oni ne pitaju sami sa sobom."

Bečić je svoje izlaganje završio osvrtom na nove mjere NKT-a:

"Zabranjuju se politički skupovi, ali ne i drugi. Zabranjuju se litije, ali ne i diskoteke. Zabranjuju se sahrane, ali ne i svadbe."

Predsjednik Demokrata je zaključio:

"Gospodo iz OKG-a, možete nas sve pohapsiti, sve pobiti, sve potrovati, ali znajte da glas slobode ne možete ugasiti. Ostaće uvijek i jedan od nas koji će nastaviti demokratsku borbu za slobodu koja se nikada nije mogla u lance vezati."

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je na konferenciji da je NKT definitivno mutiralo u politički i izvršni organ vlasti, te da je njihovo saopštenje o policiji svojevrsni skandal prve vrste, ali da je sad svakome jasno da se radi o nekredibilnom tijelu, te da se njihovim podacima ne može vjerovati jer je to sada politički, izvršni organ vlasti.

Osvrćući se na hapšenje Dragana Krapovića, Lekić je rekao da ne samo da se radi o jednom mladom čovjeku iz jedne stare, ugledne budvanske porodice, već se radi o čovjeku koji predstavlja simbol diskontinuiteta sa kriminalnom tradicijom u Budvi.

"Ovo što se radi sa privođenjem, stavljanjem lisica, to je rehabilitacija Svetozara Marovića", poručio je Lekić.

On je apelovao da se zaustavi ta, kako je podvukao, bruka pred građanima, međunarodnim faktorima, istorijom.

Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata, kazao je da su posljednja dešavanja pokazala da su DPS, Đukanović i Marković vratili Crnu Goru u pretpolitičko stanje, u kojem nema institucija.

Koprivica je istakao kako je, da bi se opravdalo to stanje, neophodno i da se prebaci odgovornost sa policije koja je izvođač prljavih poslova, s dužnim poštovanjem časnih izuzetaka, kao i da se uspostavi jedna fabrika laži koja će opravdati to stanje i prebacivati odgovornost sa policije, koja je instrumentalizovana, na nevine građane.

Prvi slučaj koji dokazuje da je fabrika laži u punom pogonu, ističe Koprivica, jeste slučaj onog ispaljivanja suzavca na sportsku dvoranu i skandalozan pokušaj prebacivanja odgovornosti. Tako se, kako navodi, fabrikuju sve neistine i o opoziciji i o nezavisnim intelektualcima i o nevladinim organizacijama i svim kritičarima ovog režima.

"Drugi slučaj je slučaj protivpravnog progona gospodina Dragana Krapovića, potpredsjednika Demokrata. Naime, njemu se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije, a u vezi sa vršenjem, vjerovali ili ne, jednog saobraćajnog prekršaja – navodnog blokiranja jednog sporednog druma", rekao je Koprivica i utvrdio da se SDT pretvorilo u saobraćajnu policiju.

Koprivica je istakao da je stvarni cilj SDT-a nasumičan lov većeg broja ljudi koji brane izbornu volju i osnovna ustavna prava.

"Treći slučaj funkcionisanja fabrike laži", istakao je Koprivica, "desio se u Nikšiću. Naime, predsjednik Odbora Demokrata i doktor medicine, Marko Mitrović je, u prisustvu veće grupe policajaca, napadnut od strane pet-šest neuniformisanih razbojnika, privatnih lica, civila koji su izašli iz kola bez registarskih oznaka, nanijeli njegovom prijatelju, bliskom rođaku, teže tjelesne povrede, a i njemu su nanijeli, takođe, teške tjelesne povrede – pukla mu je bubna opna", podsjetio je Koprivica.

Koprivica je istakao da, osim što je skandalozno da se, u prisustvu policije, doktoru medicine, uglednom građaninu, visokom političkom funkcioneru opozicije, nanosi tako teška tjelesna povreda, nego se i u bolnici, što se vidi na snimku, pokušalo, od strane, kako je naglasio, instrumentalizovanog direktora bolnica koji je samo jedan šraf u fabrici laži, konstruisati niži stepen povrede.

Koprivica je otkrio i da su doktori koji su tu noć bili dežurni odbili da stepen povrede utvrđuje direktor koji tu noć nije bio dežuran, a to je, napomenuo je Koprivica, taj šraf u fabrici laži, direktor nikšićke bolnice, Ilija Ašanin.

"Šta tu imate? Pokušaj da se amortizuje stepen povrede! Da se policajcima koji nisu pretrpjeli nijedan nasilni akt pišu povrede, a ti isti policajci utrčavaju u bolnicu u punoj fizičkoj snazi bez ikakve ozljede, vrše pritisak na doktore i njima treba da neko režira navodnu povredu, a doktoru medicine i dežurnim doktorima taj isti direktor pokušava da oduzme pravo da se utvrdi stepen zloupotrebe kako bi on amortizovao povrede koje su, u prisustvu policije, nanešene predsjedniku OO Demokrata Nikšić. I to radi direktor koji je u v. d. stanju već duže vrijeme."

Potpredsjednik Demokrata je na konferenciji saopštio da je iz UP stigla optužba i na njegov račun da je on, u noći kad je poprskan biber-sprejom, uvrijedio policajca, nakon čega su oni intervenisali.

"A na snimcima koji su objavljeni čuju se policajci koji psuju, čuje se njihov glas", istakao je Koprivica.

Koprivica je zaključio da fabrika laži treba da stvori jedan borbeni duh koji će služiti obračunu sa neistomišljenicima u Crnoj Gori.