05-08-2021

Bečić proglasio novi Tužilački savjet

Šef crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić proglasio je danas novi Tužilački savjet, saopštio je kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore.

Bečić proglasio novi Tužilački savjet | Radio Televizija Budva

Foto. Skupština CG

Članovi novog Tužilačkog savjeta su Dražen Burić, Đurđina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić.

"Proglasio sam novi Tužilački savjet. Tim činom, saglasno članu 184b Zakona o državnom tužilaštvu, automatski je prestao mandat dosadašnjem Tužilačkom savjetu. Proglašena su četiri člana koje je izabrala Konferencija tužilaca, po funkciji v.d. VDT-a kao predsjednik TS-a, kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava gospodin Boris Marić, kao predstavnik istoimenog organa", saopštio je Kabinet predsjednika parlamenta.

Nakon što Skupština izabere pet uglednih pravnika biće, navode iz parlamenta, proglašeni i preostalih pet članova Tužilačkog savjeta.

"Imajući u vidu da saglasno Ustavu i Zakonu Tužilački savjet radi i odlučuje sa minimum 6 od 11 članova, jasno je da bez konsenzusa, odnosno saglasnosti i predstavnika Vlade, kao člana TS, gospodina Borisa Marića nema odlučivanja Tužilačkog savjeta do izbora preostalih članova koje bira Skupstina, čime se onemogućava sprovedjenje eventualnih brzih, sumnjivih i nekvalitetnih procesa“, navodi se u saopštenju.



(RTCG)