07-02-2018

Bečić se neće kandidovati za predsjednika Crne Gore

U cilju objedinjavanja opozicije oko jednog jedinstvenog kandidata, kako ističu iz Demokrata, Aleksa Bečič neće biti kandidat za predsjednika Crne Gore.

Bečić se neće kandidovati za predsjednika Crne Gore | Radio Televizija Budva

Lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je danas da se, i pored povjerenja koje uživa i rejtinga te stranke, neće kandidovati za predsjednika Crne Gore.

Bečić je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da su Demokrate jedini politički subjekt koji se u kontinuitetu zalagao da opozicija ove godine primijeni princip iz 2013.

„Odnosno, da zajednički predsjednički kandidat opozicije bude onaj stranački lider koji ima najveće povjerenje, a samim tim i najveću šansu da pobijedi na izborima“, kazao je Bečić.

Međutim, kako je naveo, Demokrate praktično niko nije podržao u njihovim nastojanjima.

„Čak naprotiv. Svi politički subjekti su saopštili da zajednički predsjednički kandidat opozicije treba da bude nestranačka ličnost i da samo on može pobijediti kandidata Demokratske partije socijalista (DPS)“, dodao je Bečić.

On je podsjetio da je prošle sedmice, uvažavajući stavove opozicionih kolega, saopštio sam da „kad oni neće da podrže mene, ja ću onda podržati njih“.

„Istakao sam da su Demokrate spremne da snagom cjelokupne partijske infrastrukture stanu iza nestranačkog kandidata kojeg bi dogovodila cjelokupna parlamentarna opozicija, a da im, sa druge strane, ja stojim na raspolaganju, ako do takvog dogovora ne dođe“, precizirao je Bečić.

Kako je naveo, umjesto da ta iskrena i poštena ponuda naiđe na afirmaciju i riječi zahvalnosti njegovih kolega, jedan broj njih je iz njima znanih razloga saopštio da je to navodno samo taktika koja u konačnom treba da dovede do toga da on bude predsjednički kandidat.

Prema riječima Bečića, zlonamjernost i tendencioznost određenih stavova pojedinih kolega, a sve zarad štete koju bi nanijeli Demokratama, išli su čak do tih granica da su saopštavali da je njegova kandidatura prepreka jedinstvenom kandidatu i jedinstvu opozicije.

„Evo da im po ko zna koji put pokažemo da je sve ono što radimo čisto, iskreno i iz srca, a sve zarad prevazilaženja podjela u opozicionom bloku. Da relaksiram opozicione kolege, ali i ljute političke rivale koji se opravdano plaše moje kandidature na predstojećim predsjedničkim izborima. I pored stepena povjerenja koje uživam i rejtinga Demokrata koji rapidno raste iz izbornog procesa u izborni proces, Aleksa Bečič neće biti kandidat za predsjednika Crne Gore“, istakao je lider Demokrata.

To, kako je kazao, radi u cilju objedinjavanja opozicije oko jednog jedinstvenog kandidata.

„Izvolite, bezuslovno nudim da se zarad sveopšteg opozicionog jedinstva dogovorite oko zajedničkog nestranačkog kandidata parlamentarne opozicije, a i lično i partijski garantujem da ćemo podržati onog koga dogovorite i stati iza njega snagom najmoćnije partijske infrastrukture u zemlji“, rekao je Bečić.

On je poručio opozicionim kolegama da ne očekuju od njega da im on izabere kandidata jer mu, kako je naveo, ne pada na pamet da to čini. „Tvrdili ste i tvrdite da samo nestranački kandidat pobjeđuje kandidata DPS-a“.

„Uvažene kolege, kandidat kojeg dogovorite ima našu blanko podršku. Za smjenu ovog režima sam spreman sve da učinim, pa i ovakav potez. Ja sam uradio ono što je bilo do mene. Izvolite, kolege, dogovorite se i imamo opoziciono jedinstvo u susret predsjedničkim izborima“, kazao je Bečić.