02-06-2020

Begić: Stekli su se uslovi za odjavu epidemije

Crna Gora prošla je dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa, što znači da su se stekli uslovi da se odjavi epidemija, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.


Foto: IJZ/Ilustracija

On je gostujući u u Jutarnjem programu Javnog servisa kazao da se stiču epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije.

"Ona je zakonski definisana procedura koja kaže da se epidemija može završiti onda kada prođe dupli inkubacioni period. Period nije definisan zakonom, on je više definisan nekim epidemiološkim pravilima. Dvije inkubacije bez novih slučajeva, i zaista su se stekli uslovi da se epidemija odjavi", rekao je Begić.

Pravno formalno, kako je pojasnio, ovo na terenu ne mijenja puno, jer rizik od obolijevanja i dalje ostaje prisutan.

"Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mjere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi", kazao je Begić.

Savim je jasnom kako je rekao, koje mjere ostaju.

"U svim zemljama Evropske unije nošenje maski je obavezno, kao i kod nas. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja obolijevanja. Mi ne prestajemo sa radom na terenu, nastavljamo da uzorkujemo po indikacijama kao što smo radili na početku obolijevanja", rekao je Begić.

On je podsjetio da u Crnoj Gori ni juče nije bilo novootkrivenih slučajeva infekcije, te da su prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana tokom kojih nijesmo imali novih slučajeva.


Izvor: Mina