30-08-2023

Bemax povukao mašine: Imovinski sporovi prekinuli rekonstrukciju puta Jaz – Tivat

Pripremni radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Tivat – Jaz, saobraćajnicu dugačku 16 kilometara koja prolazi kroz tri opštine – Budvu, Kotor i Tivat – prekinuti su zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa, javlja Pobjeda.


Render budućeg bulevara (Vlada CG, scr)

Prema saznanjima podgoričkog dnevnika, kompanija Bemax, koja je podizvođač radova, povukla je svoju mehanizaciju i radnike sa gradilišta jer nijesu mogli da nastave radove na parcelama koje imaju neriješene imovinsko-pravne odnose.

Na lokaciji preko puta zgrade Aerodroma Tivat gdje je bila stacionirana mehanizacija Bemaxa i gdje su započeti prvi radovi, reporteri Pobjede nijesu zatekli nikoga, a jedan od mještana kazao im je da su juče svi otišli sa gradilišta.

Na terenu se vidi da je dio zelenog pojasa duž magistrale u pravcu Kotora poravnan, kao i dio prema Tivtu. Na lokaciji na teritoriji Opštine Kotor u mjestu Kavač gdje je održana svečanost otvaranja danas takođe nije bilo mehanizacije i radnika.

Premijer Dritan Abazović na svečanom otvaranju 11. avgusta kazao je odgovarajući na pitanja novinara da je Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze.

“Eksproprijacija za neke djelove će se završiti paralelno i moramo da radimo brzo”, kazao je tada Abazović.

Novu saobraćajnicu gradi kineski konzorcijum Šandong sa kojim je ugovor vrijedan 53 miliona eura potpisan u martu. Rok završetka bulevara sa četiri saobraćajne trake je za dvije godine.

Rekonstrukcija dionice podrazumjeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije saobraćajne trake u pravcu kretanja, obostrane trotoare i razdjelni pojas, a biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u ove tri opštine paralelno i moramo da radimo brzo – kazao je Abazović.

U skladu sa zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijih se kreditnih sredstava finansira projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Šandong (Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation i Shandong Luqiao Group), čija je ponuda iznosila 53,92 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

(Investitor)