07-03-2020

Besplatan ulaz u nacionalne parkove za osnovce od sredine aprila

Učenicima crnogorskih osnovnih škola, od sredine aprila, biće omogućen besplatan ulazak u pet nacionalnih parkova: Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije. Inicijativu je pokrenulo JP Nacionalni parkovi, zbog važnosti edukacije mladih u vezi sa očuvanjem nacionalnih parkova i zaštitom prirode.

Besplatan ulaz u nacionalne parkove za osnovce od sredine aprila | Radio Televizija Budva

"Želimo da Nacionalni parkovi budu druga učionica gdje će osnovci sticati znanja o najvrijednijoj prirodnoj baštini Crne Gore. Posebno nas raduje što će upravo najmlađi od ove godine imati mogućnost da uz posebno dizajnirane ulaznice, posjećuju, besplatno, naše parkove i na taj način upoznaju vrijednosti zaštićenih područja svoje domovine,“ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Kako su istakli iz Nacionalnih parkova, ideja o ovom projektu nastala je iz želje da podignu svijest mladih o značaju zaštite prirodnih vrijednosti.

Važno je, kako su istakli, da steknu nova znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, da provedu više vremena na otvorenom u zdravoj životnoj sredini.

JPNPCG u prethodnom periodu kreiralo je poseban edukativni program za djecu osnovnih škola pod nazivom „Obradujmo prirodu“ u okviru kojeg su formirane edukativne staze, organizovane radionice za osnovce, te štampan materijal usklađen sa školskim nastavnim programima.

Takođe, u svim NPCG formirani su Centri za posjetioce u kojima se tokom godine realizuje niz interaktivnih edukativnih radionica u cilju podizanja svijesti mladih o najznačajnijim vrijednostima zaštićenih područja.