15-03-2019

Bezuspješni pregovori, putarina od Herceg-Novog do Trebinja i dalje će se naplaćivati

Ni ove godine neće biti ukinuta putarina na magistralnom putnom pravcu od Herceg-Novog do Trebinja, pa će brojni ljubitelji crnogorskog primorja koji se odluče da do mora idu preko Zupaca i Petijevića i dalje plaćati putarinu od tri do 18 eura u zavisnosti od toga koje vozilo posjeduju.

Bezuspješni pregovori, putarina od Herceg-Novog do Trebinja i dalje će se naplaćivati | Radio Televizija Budva

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić rekao je da lokalna vlast, i pored svih napora, nije uspjela da postigne dogovor sa crnogorskom vladom, koja neće da plati pet miliona evra, što bi omogućilo ukidanje putarine.

“Kada bi vlada Crna Gora platila pet miliona evra koncesionaru firmi ‘Univerzal Monte’, otkupila bi koncesiju i nastavila bi da upravlja sa ovim putem. Međutim, oni to ne žele”, kazao je Katić.

Katić kaže da bi se otplatom koncesije stvorili i uslovi da se postojeća naplatna stanica preuredi u moderan granični prelaz.

On je istakao i da su u više navrata razgovali sa koncesionarom o mogućnostima ukidanja naplate putarine, ali da su uspjeli samo da obezbijede besplatan prolaz vozilima tokom Nove godine i tokom nekoliko dana Praznika mimoze.

“Moram da kažem i je koncesionar izrazio spremnost da izađe iz te priče kada isplati sredstva koja je uložio. Ali, ostalo je još oko deset godina da naplaćuju putarinu”, navodi Katić.

U “Univerzal Monte”, s druge strane, vjeruju da bi, ukoliko se nastavi sa postojećom dinamikom naplate putarine, investicija mogla biti otplaćena za pet do šest godina.

“I tada bismo mogli da imamo oslobađanje putarine prije roka koji je predviđen sporazumom potpisanim 2008. godine”, naveli su ranije iz ove firme.

Put, koji je otvoren sredinom 2008. godine, izgrađen je sa velikim brojem krivina, zbog kojih je njegovim većim dijelom ograničenje brzine 40 kilometara na čas.

Koliko je put tehnički dobro urađen možda najbolje govori činjenica da ima nevjerovatan broj saobraćajnih znakova upozorenja da slijedi oštra krivina, pa dupla krivina, pa crna ili crvena tačka…

Vlasnik firme “Univerzal monte”, koja posluje u okviru firme “Univerzal holdinga”, je Vuk Hamović, koja je put izgradila po BOT sistemu – izgradi, koristi i vrati.

Po ugovoru je za izgradnju dionice od nepunih 13 kilometara, bila predviđena cijena od 18,5 miliona eura, odnosno oko 36 miliona KM. Od ukupnog iznosa investicije oko 9,8 miliona evra je otišlo za građevinske radove, a ostalo za izradu naplatne rampe, izmještanje instalacija komunalne infrastrukture i izgradnju pratećih sadržaja.

“Univerzal monte” je pravo naplate putarine dobo do 2028. godine.

Cijena putarine za automobile je tri eura, a ukoliko se plaćanje obavlja putem uređaja za elektronsku naplatu putarine, cijena je 1,5 euro.