06-07-2020

Biće potrebno više godina da se turizam oporavi

Turizmu će biti potrebno više godina da se oporavi, ocijenila je novoimenovana regionalna predsjednica Rebuilding.travela za Balkan, Aleksandra Gardašević Slavuljica, i dodala da nacionalni turizam i svaki pojedinačni biznis moraju da se aktiviraju, a ne samo da očekuju subvencije.



Ona je Pobjedi kazala da će se najveći negativni efekti koronavirusa odraziti na turizam, jer je riječ o višestrukoj krizi koja se tiče i zdravstva i ekonomije i politike i međuljudskih odnosa.

“Turizam je na koljenima i stručnjaci predviđaju da će biti potrebno više godina da se oporavi”, rekla je Gardašević Slavuljica Pobjedi.

Govoreći o traženju rješenja za oporavak hotelijerstva i avio-saobraćaja, Gardašević Slavuljica je objasnila da ne postoje jedinstvena rješenja, već svaka situacija, zemlja, hotel ili avio-kompanija, zahtijevaju specifičan set mjera oporavka.

“Nijedna ekonomija niti biznis ne smiju dozvoliti da budu pasivni posmatrači i da ne učestvuju u procesu oporavka. Šansa nacionalnih ekonomija je da aktiviraju sve uspavane turističke aktere i uključe ih u promociju turizma i stvaranje održivog poslovnog ambijenta”, smatra Gardašević Slavuljica.

Prema njenim riječima, samo harmonizacijom aktivnosti stvara se povjerenje u destinaciju, servis i okruženje koje očekuje gosta.

“Čarobna riječ u ovoj situaciji je 'povjerenje', ali nećemo ga stvoriti ako pasivno iščekujemo da Covid-19 prođe”, poručila je Gardašević Slavuljica.

Rebuilding.travel je međunarodna turistička organizacija koja je osnovana u januaru radi suočavanja sa izazovima u oblasti turizma, prije svega hotelijerstva i avio-saobraćaja, što su stradali usljed pandemije. Članovi organizacije su turistički eksperti, ministri, predstavnici nacionalnih turističkih organizacija, kao i akademici iz 117 zemalja.

Iz te organizacije je ranije saopšteno da je imenovanje Gardašević Slavuljice prvo sprovedeno regionalno imenovanje. Predstavljeno je 1. jula na on lajn konferenciji održanoj u prisustvu predstavnika 117 zemalja, a ozvaničeno je i objavom članka o njenoj, poslovnoj biografiji na prestižnom portalu, eTN – Global Travel Industry News, koji prati aktuelnosti iz svijeta turizma i putovanja.

Gardašević Slavuljica je saopštila da ta funkcija za nju predstavlja izuzetan izazov, s obzirom da Balkan ima ogroman turistički potencijal, ali nedostaje kapacitet u vidu stručnog kadra koji treba da pokaže da svaka kriza donosi mogućnosti.

U tekstu na portalu eTN navedeno je da Gardašević Slavuljica počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori, da ima veliko iskustvo u marketingu, korporativnim komunikacijama i ljudskim resursima, sprovođenim u zahtjevnim poslovnim ambijentima.