17-05-2022

Biro rada Budva: I dalje nedostaju kuvari, konobari, sobarice...

Jedna od mjera aktivne politike zapošljavanja, koju Zavod za zapošljavanje sprovodi, jeste posredovanje pri sezonskom zapošljavanju, tako da je veoma značajna saradnja Zavoda sa poslodavcima u pogledu pružanja usluga posredovanja i očekujemo da će broj lica angažovanih na sezonskim poslovima biti znatno veći u narednom periodu, kazala je u izjavi za naš portal Slobodanka Đureinović, šefiva Biroa rada Budva.

Biro rada Budva: I dalje nedostaju kuvari, konobari, sobarice... | Radio Televizija Budva

Prema statističkim podacima, od početka godione do danas, na sezonskim poslovima u Budvi angažovana su 74 lica sa evidencije nezaposlenih, a u istom periodu protekle 2021. godine bilo je 177 lica.

"Nastojimo, da kroz informativno motivacione seminare, nezaposlenim licima predočimo sve mogućnosti, koje se nude na tržištu sezonskih poslova i pripremamo ih za uključivanje na tržište rada. Od početka 2022.godine, interesovanje za sezonske poslove iskazalo je 110 lica sa naše evidencije", kazala je Đureinović.
Foto: arhiva

Ona je istakla da se na sezonskim poslovima uglavnom angažuje nekvalifikovana radna snaga, za obavljanje pomoćnih poslova i lica sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme.

"Najviše se traže kuvari i konobari, koji ujedno predstavljaju deficitaran kadar, osim njih traže se šankeri, sobarice, pomoćni radnici u kuhinji, poslastičari i recepcioneri. Zapošljavanje na sezonskim poslovima, znatno doprinosi smanjenju broja lica koja se vode u evidenciji Zavoda", saopštila je ona.

Naglasila je da poslodavci nastoje da angažuju domaću radnu snagu.

"Jer se na taj način ostvaruju benefiti za sve: radnike, poslodavce i državu", zaključila je Đureinović.

Od januara 2022.godine objavljeno je 1334 slobodnih radnih mijjesta i to najviše u oblasti pružanja usluga, smještaja i ishrane 1260, u trgovini 29 , iz oblasti građevinarstva, ali i radnih mijesta.

J.M.