18-03-2024

Biro rada Budva: Počela potražnja za sezoncima, očekuje se ranije zapošljavanje

Oglašavanje slobodnih radnih mjesta je ranije počelo, interesovanje poslodavaca je veliko, ali nažalost domaća radna snaga nije zainteresovana za uslužne djelatnosti, saznajemo u Zavodu za zapošljavanje, kancelarije u Budvi.

Biro rada Budva: Počela potražnja za sezoncima, očekuje se ranije zapošljavanje | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Nebojša Vujačić, savjetnik za zapošljavanje u Birou rada Budva je gostujući u jutarnjem programu TV Budva govorio o ponudi i potražnji radne snage sa akcentom na nezaposlena lica koja su trenutno na evidenciji kancelarije u Budvi.

Trenutno je na evidenciji 693 nezaposlena lica, 480 su žene, sa prvim stepenom stručne spreme ih je 140, sa drugim 24, sa trećim 119 , sa četvrtim 253, sa petim dvoje nezaposlenih, sa šestim 27, i sa sedmim stepenom ima 118 nezaposlenih lica.

„Imamo veliki broj korisnika novčane naknade, njih oko 250, tu su uključena lica koja primaju naknadu po osnovu invalidnosti tako da je i to jedan veliki broj, pa iako djeluje da su svi dostupni za zapošljavanje nisu, pošto su tu lica koja po osnovu neke bolesti koriste ta prava. Sada se više ne primaju zahtjevi po tom osnovu jer je taj zakon uklinut prije pet godina“, objašnjava Vujačić.

U susret sezoni svakodnevno se povećava broj slobodnih radnih mjesta u Budvi.

„Već imamo 212 oglasa od početka godine u kojima se traže 403 radnika. Nisu sve to sezonski radnici, traže se i školovani kadrovi za obrazovne i druge ustanove. Već su hotelijeri počeli da donose prijave, ima dosta hotela iz Petrovca i Budve, počela je potražnja tako da očekujem da će ranije početi i zapošljavanje“, kazao je.

Uslovi rada su bolji nego ranijih godina, plate rastu, smještaj i hrana su obezbijeđeni.

„Plata nije razlog za odbijanje posla, iz iskustva i razgovora sa poslodavcima mogu da kažem da su plate sada solidne, jer oni su svjesni da moraju da zadrže radnike. Uvijek se ističe da je obezbijeđen smještaj i hrana jer bez toga nezaposleni koji žele da rade teško da mogu sami da obezbijede smještaj“, navodi on.

Prema evidenciji zavoda za nezaposlena lica u Budvi deficitarna radna snaga su kuvari, konobari, poslastičari, sobarice, servirke, dosta se traže pomoćni radnici u kuhinji, vešeraju.

„Tu su plate blizu hiljadu eura, 900 , 800, sada su sva ta mjesta solidno plaćena. Sve više radne snage dolazi iz dalekih zemalja. Ljudi se naši snalaze na neke načine koje je teško objasniti i kada ponudimo poslove osobama koje su socijalno ugrožene oni se dvoume i uglavnom kažu da će da razmisle. Nažalost i dalje su trendovi da sezonci odlaze na poslove u zemlje regiona gdje su plate još veće, a takođe se nude smještaj i hrana“, istako je.

Vujačić je razočaran činjenicom da nijedno lice sa evidencije nezaposlenih u Budvi nije htjelo da ode na sajamove sezonskog zapošljavanja i informiše se dodatno o uslovima i poslovima.

J.M.