26-12-2023

Bogataši u ovoj godini povećali bogatstvo za 490 milijardi USD

Ova godina je bila veoma uspješna za mnoge svjetske milijardere, a deset najvećih dobitnika je do 15. decembra dodalo ukupno 490 milijardi USD svom bogatstvu, procjenjuje časopis Forbes.

Bogataši u ovoj godini povećali bogatstvo za 490 milijardi USD | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pxb

U prvih deset se nalazi sedam milijardera iz tehnoškog sektora pošto je berzanski indeks Nasdaq, koji prati najveće američke kompanije u oblasti tehnologija, porastao 42 odsto od početka godine, a indeks S&P 23 odsto, prenosi Blic.

"Akcije 'veličanstvenih sedam' kompanija - Apple, Microsoft, Alfabet, Amazon, Nvidia, Tesla i Meta, su daleko nadmašile očekivanja tržišta i pomogle milijarderima koji stoje iza tih firmi da stigni do još većeg bogatstva", objavljeno je na veb stranici Forbesa.

Milijarder Elon Musk je počeo godinu kao drugi najveći svjetski bogataš sa 146,5 milijardi USD imetka i tokom ove godine zaradio je još 108 milijardi USD i izbio na čelo ove liste, prije svega zbog dobrih rezultata svojih kompanija Tesla i Space X.

Drugo mjesto je zauzeo izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zuckerberg, koji se nakon teške prošle godine vratio u punom sjaju i dodao svom bogatstvu još oko 75 milijardi USD.

Na trećem mjestu se nalazi izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, koji je nakon ove godine postao bogatiji za još 65 milijardi USD.

U prvih deset se nalaze i indonežanski milijarder Prayogo Pangestu, suosnivač Google-a Larry Page, vlasnik modne kompanije Zara Amancio Ortega, drugi suosnivač Google-a Sergey Brin, bivši šef Microsofta Steve Ballmer, šef kompanije Oracle za tehnologiju Larry Ellison i izvršni direktor firme Nvidia Jensen Huang.