25-05-2023

Bogdanović: Izveštaj Freedom House veoma podsticajan za Crnu Goru

Iz Izvještaja Freedom House se vidi da je Crna Gora na dobrom putu. Podaci jasno prikazuju u svim komponentama po kojima se procjenjuje stanje demokratije u različitim zemljama da su nove vlasti ostvarile značajno bolje rezultate od vlasti DPS, osim u oblasti razvijenosti građanskog društva na čemu moramo svi zajedno intenzivno da radimo, poručio je kandidat za poslanika Koalicije „Aleksa i Dritan, HRABRO se broji!”, Boris Bogdanović.


Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan, HRABRO se broji!”

Pozivajući se na raspoložive podatke vezane za Crnu Goru, koji su dostupni na web sajtu same renomirane organizacije za globalno praćenje stanja demokratije Freedom House, on je kazao da su se vlasti Crne Gore koje su stupile na dužnost poslije izbora 2020. godine suočile sa teškim poslom zaustavljanja snažnog strateškog trenda nazadovanja koji je bio izrazit u posljednjih sedam godina vlasti DPS-a.


Foto: Printscreen/Koalicija „Aleksa i Dritan, HRABRO se broji!”

"U bukvalno svim komponentama po kojima Freedom House procjenjuje stanje demokratije u različitim zemljama, nove vlasti su ostvarile značajno bolje rezultate od vlasti DPS, osim u oblasti razvijenosti građanskog društva, koje je u Crnoj Gori tradicionalno jako, te u oblasti borbe protiv korupcije za koju mjerenje učinka podrazumijeva i uspješno okončanje sudskih procesa, što je period koji prevazilazi jednogodišnje ili dvogodišnje intervale. Jedina komponenta u kojoj je zabilježen nazadak je demokratska državna uprava, oblast u koju spada i pitanje funkcionisanja Ustavnog suda, na koje je i DPS sa saveznicima imala uticaja usljed nužne dvotrećinske većine za popunjavanje tog suda", naveo je Bogdanović.

Kako je ocijenio, rezultati istraživanja svjedoče o intenzitetu silazne putanje na koju je Crnu Goru u posljednjoj četvrtini svoje apsolutne vlasti stabilno usmjerila DPS. Prema njegovim riječima, rezultati govore i o nužnosti da se poslije očiglednog dramatičnog usporavanja tog trenda poslije 2020. godine pređe u fazu mjerljivog i stabilnog uspona, to jest poništavanja učinka prethodne dugotrajne vlasti.

"Za to nije dovoljno da građani kazne tu bivšu vlast, već je nužno da birajući novu izbjegnu davanje povjerenja onima koji bi podjele među njima sprovodili po naizgled drugačijem identitetskom obrascu, ali i da se po svaku cijenu odupru pokušajima da se stari stranački monopol demagoškim putem zamijeni novim. Jer niko ne može i ne smije sam rješavati probleme Crne Gore. Demokrate zato ne pristaju na manipulaciju podacima i zlonamjerno plasiranje informacija kako je poslednje tri godine došlo do pogoršanja situacije u zemlji jer to jednostavno nije istina niti u jednom segmentu. Sigurno je da se nije puno toga niti dotaknulo, a kamoli popravilo, ali je najsigurnije da ništa, ali baš ništa nije nazadovalo", zaključio je Bogdanović.