07-07-2014

Bolovi koje ne smijete ignorisati

Dok su lakši hronični bolovi za veliki broj ljudi sastavni dio života, oni oštri i iznenadni jasno su upozorenje tijela da nešto nije u redu. Zato na prve takve simptome odmah treba posjetiti doktora. Dajemo vam spisak sedam tipova bolova koje nikada ne smijete ignorisati.

Bolovi koje ne smijete ignorisati | Radio Televizija Budva

Neprijatnost u grudima, vilici, ramenu i ruci
Većina nas misli da se infarkt prepoznaje po probadajućem bolu u predjelu grudi i srca, ali se pred srčani udar zapravo javlja čudan osećaj u grudima. Uslijed srčanog udara prije se javljaju bolovi u ramenu, ruci i vilici nego oko samog srca, a ako ih prati i zadihanost, odmah treba pozvati hitnu pomoć. Ako na vrijeme stignete u bolnicu, šanse da vam se spase život rastu za više od 60 odsto.

Zatvor i jaki bolovi u stomaku
Najčešći uzrok jakog bola u stomaku je upala slijepog crijeva, koje se nalazi u desnoj polovini donjeg stomaka, između kuka i pupka. Ako je mjesto jako osetljivo na dodir, a pritom se javio i zatvor, požurite u bolnicu. Ako dođe do prsnuća slijepog crijeva, velike su šanse da se javi unutrašnje krvarenje i razvije sepsa.

Intenzivna glavobolja
Oštar i probadajući bol u glavi, posebno ako je to najgora glavobolja koju ste ikad osjetili, razlog je da hitno posjetite ljekara. Takva vrsta bola može da bude znak unutrašnjeg krvarenja uslijed toga što vam je pukla aneurizma, što za kratko vrijeme može da izazove smrt.

Bol u listovima
Jedna od manje poznatih opasnosti je duboka venska tromboza, krvni ugrušak koji se najčešće pojavljuje u venama nogu. Takva tromboza može da bude opasna po život ako se ugrušak oslobodi i otputuje do pluća ili srca. Rak, gojaznost, trudnoća ili duže mirovanje su faktori rizika.
Kako je prvi simptom nastanka ugruška otok na listu, koji je povremeno praćen bolom, idite lekaru da biste otklonili sumnju na ugrušak.

Žarenje u stopalima
Hronično peckanje u stopalima često je kod dijabetičara, a mogu ga prouzrokovati i nedostatak vitamina B, bolesti bubrega, slaba cirkulacija, bolesti krvnih sudova i poremećaji štitne žlijezde. Prvo što treba da uradite je analiza kompletne krvne slike, a potom da sa doktorom potražite mogući uzrok ovog neprijatnog simptoma.

Bol u donjem dijelu leđa i između lopatica
Uzrok je obično artritis, ali druge mogućnosti uključuju srčani udar i probleme s abdomenom. Jedna od opasnosti je pucanje aorte uzrokovano njenim širenjem. Ako duže vrijeme patite od povišenog krvnog pritiska, a bol ne prolazi, već se pojačava, obavezno treba posjetiti doktora.

Bol u stomaku uz probavne smetnje i naduvenost
Ako vam se apetit i navike u ishrani mijenjaju, a uz to osjećate i neprijatnost u abdomenu duže od dvije nedelje, obavezno posjetite doktora. Upravo su to najčešći simptomi raznih vrsta karcinoma, koje pacijenti primijete, ali na njih obično ne reaguju. Iako uzroci često mogu da budu bezazleni, to nije nešto sa čime se treba igrati.