16-04-2024

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta.

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pexels

To je saopšteno iz ovog resora na pitanja Vijesti u kojoj je fazi izrada izrada izmjena ovog Zakona i kada se može očekivati da se on nađe na sjednici Vlade.

Kako su objasnili predloženim programom rada Vlade za 2024. godinu predviđeno je utvrđivanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi za treći kvartal ove godine (jul, avgust, septembar). To znači da bi do septembra Vlada pripremila predlog novog zakonskog rješenja i poslala ga Skupštini, odnosno da ne bi bilo primjenjivano na ovogodišnju ljetnju turističku sezonu.

– Kada govorimo o pitanju visine boravišne takse, po mišljenju ovog Ministarstva, to se mora riješiti na način da se visina takse odredi imajući u vidu ekonomska kretanja u proteklim godinama, uključujući i inflaciju. Tačan iznos uvećanja, će biti određen na osnovu detaljne ekomonsko-fiskalne analize koja će biti sprovedena u postupku pripreme teksta ovog zakona. Drugo pitanje koje se odnosi na mehanizam raspodjele sredstava naplaćenih po ovom osnovu je značajno složeniji po svojoj prirodi. Naime, boravišna taksa je javni prihod, u smislu definicije ovog termina, te shodno tome pripada državi, a sredstva koja se po tom osnovu naplaćuju, iako im je zakonom određena namjena, se realizuju preko državnog trezora i planiraju se zakonom o budžetu – naveli su iz ovog Ministarstva.

Oni kažu da će u koordinaciji sa Ministarstvom finansija osmisliti mehanizam prikupljanja, raspodjele i transfera sredstava naplaćenih po ovom osnovu.

– Prema podacima Ministarstva finansija, prihod od boravišne takse, odnosno onaj dio prihoda koji ide u Državni trezor, naplaćen tokom 2023. godine iznosio je 2.284.497,22 što predstavlja rast od 22,57% u odnosu na prihod ostvaren od boravišne takse u 2022. godini. Prema Zakonu o boravišnoj taksi, predviđeno da se 20 odsto ukupnog prihoda od boravišnih taksi preusmjeri za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije (NTO), a 80% za finansiranje djelatnosti lokalnih turističkih organizacija – naveli su iz Ministarstva.

Nacionalna turistička organizacija do sada bila zakinuta
Iz NTO-a su proteklih godina često dovodili u pitanje način raspodjele novca i tvrdili da su zakinuti, odnosno da im se ne prosljeđuje puni iznos novca koji im pripada. To na pitanje Vijesti potvrđuju i iz Ministarstva turizma.

– Za razliku od lokalnih turističkih organizacija koje svoj dio namjenskih sredstava dobijaju direktno i u cjelosti, NTO-u se namjenska sredstva opredjeljuju kroz Zakon o budžetu Crne Gore i to djelimično. Primjera radi, NTO je Zakonom o budžetu za 2023. godinu opredjeljeno ukupno 3.014.394,36 EUR (od čega 2.429.222,00 namjenskih sredstava). Iznos naplaćenih namjenskih sredstava, koja bi shodno pomenutim zakonima trebalo da se koriste za finansiranje programa rada NTO u 2023. godini iznosio je preko četiri miliona eura. Važno je da NTO raspolaže sredstvima u visini koja je propisana zakonom kako bi bila u mogućnosti da izvršava sve aktivnosti koje su joj Zakonom o turističkim organizacijama stavljene u nadležnost, što istovremeno snažno doprinosi unaprijeđenju turizma te shodno tome i prilivu sredstava u Budžet Crne Gore – odgovorili su iz Ministarstva, navodeći i da je to jedan od razloga zbog čega su formirali radne grupe za izradu nacrta predloga zakona o boravišnim taksama i turističkim organizacijama.

Izvor: eKapija