24-11-2023

Božović o planovima MZ Stari grad: Slijede popravke, opremanje parka, deratizacija

O problemima sa kojima se suočava MZ Stari grad u Jutrom iz Budve govorila je članica Savjeta Danijela Božović, koja je istakla da se od ljetos nije mnogo toga promijenilo, ali da se nadaju da će za četiri godine nešto više urade.


Foto: Pexels/Printscreen

Mjesna zajednica sprema strategiju suzbijanja buke za narednu sezonu.

"Primijetili ste da na šetalištu, ispred Starog grada, od zvona ka carinarnici, postoje određene rupe koje su se napravile u kamenu i sa Opštinom smo dogovorili da do kraja godine riješimo taj problem i da se urade popravke. Takođe, dogovorili smo u malom parku uz Stari grad koji je proljetos završen i dosta lijepo izgleda uradimo staze. Kamen je naručen i to bi trebalo u doglednom periodu da se završi. Sa Komunalnim preduzećem dogovorili smo da se ulice u Starom gradu i zimi peru, jer smatramo da nije potrebno samo ljeti, nego i zimi, s obzirom da još uvijek imamo turiste koji šetaju. A i da nemamo, u redu je održavati higijenu. Sa njima samo dogovorili i da se odradi deratizacija Starog grada koja nije rađena sigurno godinu i po i smatramo da je sada pred ljeto pravi momemenat pred ljeto, i možda opet poslije ljeta", istakla je Božović.

U planu je i saniranje oštećenja na gradskim Bedemima.

"To je problematika koja se zaista provlači godinama unazad. Mi kao mjesna zajednica možemo samo da tražimo od određenih institucija da urade nešto po tom pitanju. Mi smo tražili da se bedemi osvijetle, da krenemo od toga. To su tražili i naši prethodnici. U saznanju smo da postoje projekti koji su odrađeni prije dosta godina, bilo bi jako lijepo da se to primijeni", navela je Božović.

Kada je problem buke u pitanju, članica MZ Stari grad mišljenja je da postoji opštinska Odluka koja treba da se sprovede.

"U njoj je jasno stavljeno do znanja šta može a šta ne može vezano za Stari grad. To nije na nama, već na određenim opštinskim službama. Opština je odradila svoje, sada idemo dalje. Komunalna policija i inspekcija je ta koja bi trebala to da kontroliše. Sada ide novi konkurs za privremene lokacije za narednih pet godina. Sigurno će naša mjesna zajednica učestvovati na javnim raspravama, kako bismo dali sugestije vezano za to šta je dobro za naše područje", kazala je ona.

U MZ Stari grad rade i na rješavanju problema sa nedostatkom prostora za parking.

"Nadamo se da će i problem parkinga biti koliko-toliko riješen. U nekim smo pregovorima i dogovorima, pa ćemo da vidimo od Nove godine šta će biti. Neću još uvijek ništa konkretno da govorim, jer su to planovi koji tek treba da se sprovedu", naglasila je.

Dugogodišnji problem su i poplave koje nastaju u kišnim periodima.

"Problem sa velikim padavinama u Starom gradu je decenijski. Jer kad se desi plima i jaka kiša, zna se do čega dođe. Tu su atmosferske vode, kanali su možda začepljeni a možda i nisu, ali kada je plima ne pomaže ništa", kazala je Božović.