16-08-2023

Božović: Školska godina počeće štrajkom upozorenja, stanje u prosvjeti alarmantno

Školska godina počeće štrajkom upozorenja, najavio je za Polis predsjednik Sindikata prosvjete, Radomir Božović. Razlog je stanje u školstvu koje je alarmantno po svim pitanjima, od finansija, preko školske infrastrukture do položaja nastavnika u društvu. Sindikat poziva budućeg premijera i resornog ministra da ozbiljno shvate situaciju.


Foto: portal RTV Budva/arhiva

Božović je ocijenio da su prosvjetni radnici godinama unazad na marginama društva, a da je budžet za prosvjetu socijalni.

"Godinama unazad prosvjeta i prosvjetni radnici su na margini društva. Budžet je nekako socijalan, za plate koje nisu bogznašta i da se krpe rupe tamo gdje se može zakrpiti - ako negdje krov počne da prokišnjava, ako fasada počne da pada, ako nema grijanja... Dakle, država godinama ne ulaže u obrazovanje.

Zato smo mi kao obrazovni sistem pali tako nisko, izgubili dostajanstvo, a samim tim i prosvjetni radnik kako pojedinac nije mogao da održi neki svoj nivo u takvom sistemu. Dakle, mi štrajkom upozorenja tražimo da se država konačno okrene prosvjeti, da počne da ulaže u prosvjetu", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete.


Božović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

"U Budvi nedostaje bar još jedna školska zgrada"

Prema njegovim riječima, infrastruktura za obavezno obrazovanje je neodgovarajuća, odjeljenja su prebukirana, a samo u Budvi nedostaje bar još jedna školska zgrada.

"Podgorica, Budva, Tivat, možda i još neke opštine zahtijevaju hitnu izgradnju novih objekata. To ćemo takođe da zatražimo. Ruku na srce, postoje neki planovi konkretno za Budvu da brzo počne izgradnja jednog vrtića. Ali sve to ide sporo, to mora da ide brže", smatra on.

Sindikat, kako je dodao, ne može da promijeni stvari nabolje bez pomoći države.

"Država mora da nađe način da stimuliše mlade ljude da upisuju te fakultete i kasnije da se zadržavaju u prosvjeti. Imamo slučaj da diplomira određeni broj matematičara, ali ni 10% njih se ne zadrži u prosvjeti, zato što plate nisu visoke, a uslovi rada sve teži i teži. Prošle godine smo radili istraživanje "Nasilje nad nastavnicima" koje je pokazalo da je preko 25% ispitanika od 1.300 izjavilo da je doživjelo određeni vid nasilja od strane učenika, roditelja ili uprave posljednjih nekoliko godina.

Zato je štrajk upozorenja vapaj i apel budućem premijeru i ministru prosvjete da budžet ne smije više da bude socijalni i da moraju da se okrenu prosvjeti po svim mogućim pitanjima, sa akcentima na reformu koju ponovo treba sprovesti", zaključio je Božović.



M.S.