12-04-2020

Brajović: CG adekvatno reagovala, spriječeno širenje virusa

Crna Gora je blagovremeno i adekvatno reagovala, a sve mjere koje su preduzete u skladu su su sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kaže za Radio Crne Gore šefica kancelarije te organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Brajović:  CG adekvatno reagovala, spriječeno širenje virusa | Radio Televizija Budva

„To se vidi i iz nekoliko činjenica prije svega po obimu mjera koje je Crna Gora preduzela. Ono što je izuzetno važno je i to što je Crna Gora proaktivno djelovala i blagovremeno uvela te mjere, koje kao što pokazuju i epidemiološki podaci daju rezultate i postižu željene efekte. Nama je veoma važno i što je Crna Gora zapravo primijenila baš kako SZO i preporučuje taj takozvani kombinovani pristup, jer svjedoci smo da se već duži period sprovode ove mjere fizičkog distanciranja poput zatvaranja škola, ograničenog kretanja i sl, i to je veoma važno kako bi se usporila dinamika širenja i prodiranja virusa u zajednicu. Kad pogledamo postojeće epidemiološke podatke za Crnu Goru, bez sumnje, kako sada stvari stoje Crna Gora kao i još neke zemlje, jeste uspjela da uspori prodiranje virusa u zajednicu. To je važno jer se na taj način kupilo vrijeme da se bolnice adekvatno pripreme kako bi pružile adekvatan odgovor“, poručuje Brajović.

Epidemioološka situacija se mijenja, kaže Brajović, i to, prema njenim riječima vidimo na osnovu podataka koje objavljuje Institut za javno zdravlje. U Crnoj Gori je hospitalizovano oko 16 odsto oboljelih, što je mnogo manje nego u velikom broju zemalja u kojima se procenat hospitalizovanih kreće i do 40 procenata. To nam, kako je kazala, govori da je epidemiološka situacija ovdje mnogo bolja nego u tim državama.

„I pored toga situacija se epidemiološka mijenja, povećava se broj oboljelih i hospitalizovanih. Povećava se i broj oboljelih zdravstvenih radnika. Ohrabrujuće je to što Crna Gora , koja je u četvrtoj sedmici epidemije, mjerama uspjela da ublaži prodiranje virusa. Značajno je i to što Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti sve mjere uvodi kako na osnovu epidemiološke situacije u Crnoj Gori, tako i van nje, pri tom poštujući sve lokalne i nacionalne specifičnosti“, naglašava Brajović.

Kako se svijet, pa i Crna Gora nalaze u akutnoj fazi pandemije, nezahvalno je govoriti kako će se situacija razvijati u narednom periodu.

„Stav SZO je da u ovom trenutku treba biti fokusiran na suzbijanju širenja infekcije i očuvanju ljudskih života. Ono što jeste realno je da će doći do povećanja broja oboljelih i to smo čuli u više navrata i od predstavnika Instituta za javno zdravlje. Međutim, ono što je izuzetno važno je da Crna Gora treba da i dalje nastavi na sprovođenju mjera jer su one i do sada donijele rezultate i željene efekte. Ono što posebno ističem jeste to da svi građani shvate da bez ovakvih mjera kakve se sprovode u Crnoj Gori, epidemija koronavirusom bila bi mnogo nepovoljnija“, poručuje Brajović.

U svijetu se aktivno radi na pronalasku vakcine i lijeka za Covid-19. U SZO su optimisti i kada je riječ o upotrebi postojećih lijekova za određene bolesti. Skreću ipak pažnju da upotreba zaštitnih maski nije potpuna zaštita i preporuka je , kako kaže šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori, da bi ih trebale nositi samo osobe sa simptomima i oboljeli, kao i osobe koje rade s njima.

„ Nema naučnih dokaza koji potvrđuju da nošenje zaštitnih maski štiti od koronavirusa. Primijećeno je čak da osobe koje ih koriste ne poštuju druge preporuke, poput fizičke distance i redovnog pranja ruku, što je veoma opasno. Maske pravljene od pamuka takođe nijesu efikasne i ne postoji ni jedan naučno utemeljen dokaz da iste mogu da zaštite od virusa. Veoma je važno da zbog i globalne nestašice maski posebno onih učinkovitih svi građani shvate da su one potrebne samo oboljelima i onima koji sa njima rade, prije svega zdravstvenim radnicima”, zaključila je Brajović.