23-05-2024

Britanski novinari u Crnoj Gori: “Raznolikost ove zemlje je inspiracija za pisanje”

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) organizovala je studijsku posjetu predstavnika renomiranih medija sa tržišta Velike Britanije, među kojima su britanski National Geographic Traveller, Sainsbury’s Magazine, Arcadia Magazine i The Scotsman, saopšteno je iz NTO CG.


Foto: NTO CG

Kako ističu, u toku petodnevne posjete Crnoj Gori, koja je realizovana u periodu od 16 – 20. maja , novinari su imali priliku da obiđu različite turističke lokalitete, o kojima će pisati u narednom periodu.

Novinarka Amy Bonifas iskazala je posebno zadovoljstvo gastro ponudom Crne Gore, čija je raznolikost oduševila.

“Zaista sam željela da probam tradicionalna crnogorska jela pošto pretežno pišem o hrani. Nevjerovatni morski specijaliteti, koziji i njeguški sir, priganice i med, te odlična vina – sve to je tako odlična mješavina raznovrsnih ukusa. Posebno ću pamtiti restoran sa podvodnim vinskim podrumom i odličan obilazak pećine sa veoma zabavnim i dobro informisanim vodičem. Iznenadila me je zanimljiva istorija Prijestonice Cetinje i ljepota Bokokotroskog zaliva. Već planiram da se vratim ovdje sa suprugom na planinarenje i rafting na Tari”, kazala je Bonifas, koja piše za Sainsbury’s Magazine.

Ovom prilikom iz NTO CG su ukazali na značaj koji studijske posjete medija imaju za promociju destinacije.

“Zaista nam je veliko zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo novinare ovako značajnih medija, koji ukupno imaju preko 3 miliona čitalaca na mjesečnom nivou. Trudili smo se da im pokažemo najzanimljivije turističke lokacije, koji će im biti inspiracija za njihove članke o našoj destinaciji. Nemjerljiv je značaj studijskih posjeta medija, gdje novinari direktno mogu da osjete autentičnost destinacije i to prenesu svojoj publici”, poručili su iz NTO CG.

U okviru intezivnih aktivnosti na tržištu Velike Britanije, NTO CG je početkom maja imala priliku da ugosti i novinarku prestižnog magazina The Guardian, Camil Sophie Bell-Davies. Tokom boravka u destinaciji, ova britanska novinarka je posjetila Herceg Novi, poluostrvo Luštica, stare gradove na primorju, Perast, Gospu od Škrpjela, NP Lovćen, ali i uživala u vožnji žičarom na potezu Kotor - Lovćen, kao i u krstarenju Skadarskim jezerom.

“Ovo je bila zaista lijepa proljećna posjeta Crnoj Gori koja je uključila sve, od zanimljivih karnevala i zabavnog programa, do pješačkih tura, obilaska skrivenih plaža i maslinjaka. Stari gradovi su me oduševili, a planine su savršene i kategorija za sebe”, kazala je Bell-Davies.

Kako ističe, ovo putovanje joj je pružilo inspiraciju za zanimljive članke koji će čitaoce uputiti u ljepotu i raznolikost Crne Gore.

The Guardian je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih britanskih magazina, koji na mjesečnom nivou broji oko 18,5 miliona čitalaca na mjesečnom nivou u Velikoj Britaniji. Imajući u vidu čitanost magazina, očekuje se da će ova posjeta doprinijeti unaprijeđenju imidža i daljem pozicioniranju Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije na tržištu Velike Britanije i širom svijeta, navodi se u saopštenju.