20-01-2020

Broj milijardera udvostručen

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti koji na svojim leđima nose žene, upozorilo je britansko udruženje za borbu protiv siromaštva Oxfam.


Foto: Reuters/Bobby Yip

Bogatstvo 2,15 hiljada svjetskih milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svjetske populacije, pokazuje izvještaj Oxfama, objavljeno dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih čelnika u švajcarskom Davosu, prenosi SEEbiz.

"Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu", konstatovali su autori izvještaja, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Oni su dodali da vrijednost njihovog rada tri je puta veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u narednih deset godina jedan odsto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 odsto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i staranja za starije i djecu.


























Izvor: Mina