08-09-2014

Brza provjera zdravlja

Zadišete se dok se penjete uz stepenice? Osjećate jak bol u leđima ujutru kada ustanete? Uradite ovih pet testova i otkrijte da li je sve u redu s vašim zdravljem. Ovi testovi ipak ne mogu da budu zamjena za redovnu ljekarsku kontrolu, savjetuje lisa.rs.

Brza provjera zdravlja | Radio Televizija Budva

Štitna žlijezda - Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim nadolje, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlijezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava a mišići grče. Potom sjednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da provjerite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Pluća - Stanje pluća možete lako ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stepenice dok s nekim razgovarate. Vježbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vrijeme je za lekara.

Krsta - Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osjetite jak bol u leđima odmah ili sjutradan kad budete ustajali iz kreveta, vrijeme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom.

Provjerite sluh - S godinama sluh polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uvo začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test s drugim uvom.

Mozak - Loša koordinacija pokreta može upućivati na početak multiple skleroze ili skori moždani udar. Sjednite uspravno nasuprot nekome i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomjera lijevo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema.