30-03-2020

Budi odgovoran: Najviše pritužbi na nepoštovanje mjera za suzbijanje epidemije

U okviru kampanje "Budi odgovoran" ove sedmice je evidentirano 18 primjedbi, od kojih se najveći broj odnosi na nepoštovanje mjera Vlade za suzbijanje epidemije koronavirusa.Na osnovu pritužbi koje su evidentirane, nije izrečena nijedna novčana kazna.

Građani su se žalili da parfimerija Bar Kod u Kotoru, kazino Admiral, firma Imperijal i prodavnica Kovači u Bijelom Polju i Dalas u Podgorici rade uprkos zabrani.

Evidentirane su pritužbe da ispred prodavnice DDI u Danilovgradu postoji terminal za klađenje, kao i da su cijene namirnica u marketu Franca u Rožajama i HD Laković u Baru podignute.

Građani su se žalili da im nije bio dozvoljen ulaz u market Aroma u Budvi pola sata prije isteka radnog vremena, da se brašno ispred marketa Mece u Bijelom Polju istovara u nehigijenskim uslovima, a da u Voliju u Rožajama obje smjene rade od osam do 18 sati.

Evidentirane su i pritužbe na neizdavanje fiskalnih računa u pekari Dimi u Podgorici, rad marketa Sim Radović u Herceg Novom nedjeljom, kao i neposjedovanje dozvole za rad firme Ekopak iz Bijelog Polja.

Građani su se žalili i na loše puteve i smeće.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Izvor: Rtcg/Mina
Foto: Ilustracija/budiodgovoran