21-02-2019

Budva dobija ekološki prihvatljive oblike transporta

Opština Budva je domaćin drugog po redu sastanka projektnih partnera koji se realizuje u okviru implementacije projekta #DynaMob 2.0 – Dinamična mobilnost i finansira se sredstvima Evropske unije kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020.

Budva dobija ekološki prihvatljive oblike transporta | Radio Televizija Budva

Projekat #DynaMob 2.0 ima za cilj da promoviše i podstakne korišćenje ekološki prihvatljivih oblika transporta sa fokusom na car-sharing i bike-sharing.

Opština Budva će, kroz # DynaMob 2.0 projekat, po prvi put biti u prilici, da svojim građanima i turistima, omogući alternativu za zdraviji i ekonomičniji prevoz u gradu, kroz nabavku električnih bicikala, ugradnju stanice za punjenje eko automobila, stanica za bike-sharing, u kombinaciji sa odgovarajućom aplikacijom.

Sastanak je svečano otvorio gospodin Marko Marković, potpredsjednik Opštine Budva. On im je u ime Opštine Budva poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i našu opštinu.

"Naša opština je najrazvijenija turistička opština u zemlji i posljednjih decenija mi činimo otprilike polovinu ukupnog turističkog prometa Crne Gore. Sa najviše aktivnih privrednih subjekata po glavi stanovnika, Budva je takođe domaćin i veoma intenzivne ekonomske aktivnosti. U posljednjih 10 godina mi smo prvorangirana opština po nivou konkurentnosti u Crnoj Gori", kazao je Marković.

Međutim, on je istakao da ovakav intenzivan ekonomski razvoj ima svoju cijenu.

"U špicu sezone naša relativno mala zajednica od oko 20.000 stanovnika uveća se 5 do 7 puta i ponekad primi i do 150.000 ljudi. Posljedično, mi se suočavamo sa nekoliko teških izazova a jedan od njih jeste i veliki saobraćajni zastoj i povećanje našeg karbonskog otiska.

U posljednje dvije godine naša Opština je dosta radila na poboljšanju “ozelenjavanja” naše ekonomije i turizma. Sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj potpisali smo Protokol o razvoju niskokarbonskog turizma i već smo sproveli nekoliko “zelenih” inicijativa sa ovom renomiranom međunarodnom institucijom.

U martu 2018. godine Budva je potpisala Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i pridružila se zajednici više od 7.000 gradova koji se bore za održivo i zeleno okruženje.

Budva je takođe i član CIVINET mreže gradova koji promovišu CIVITAS održivu urbanu mobilnost, inicijativu koja je implementirala preko 800 riješenja za urbani transport u više od 80 “Living Lab” gradova širom Evrope.

Ali istovremeno, uprkos svemu ovome, mi smo veoma svjesni da su ovo samo početni koraci. Ukoliko ne uspijemo da proširimo poruku o održivoj mobilnosti kroz cijelu našu zajednicu: našim građanima i našim gostima, i ukoliko im ne pružimo punu institucionalnu podršku mi nećemo ostvariti naše ciljeve.

Stoga je, DynaMob 2.0, projekat dinamične mobilnosti, sa svojim osnovim ciljem promovisanja i podržavanja ekološki prihvatljivih načina transporta veoma važan za nas.

Poslije dugo vremena Budva je sada dobila punu participaciju u Intereg programu i mi se radujemo saradnji u okviru ove inicijative. Mi ćemo pratiti svaku aktivnost veoma pažljivo i pružićemo našu punu institucionalnu podršku u cilju postizanja uspjeha", zaključio je Marković.

Tokom sastanka, partneri na projektu će razgovarati o dosadašnjoj realizaciji projektnih aktivnosti, biće predstavljene najnovije tehnologije i rezultati vezano za Akcioni plan održive mobilnosti, #Dynamob 2.0 Staze i Investicije.

Ukupan budžet projekta #DynaMob 2.0 je 839.500,00 eura, a implementacija projekta trajaće do aprila mjeseca 2020. godine.