31-01-2024

Budva ima kinematografsku prošlost koja je obavezuje, zatvaranje bioskopa veliki gubitak za grad

Bioskop Cadmus Cineplex u TQ Plazi je otvoren u maju 2015, a zatvoren u februaru 2023. godine. Tokom osam godina svog aktivnog poslovanja, ovaj kulturni centar je prikazao preko 30.000 programa, ostavljajući trajan utisak na lokalnu zajednicu.

Budva ima kinematografsku prošlost koja je obavezuje, zatvaranje bioskopa veliki gubitak za grad | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva Portala RTV Budva

Ima li nade da Budva ponovo otvori vrata svog bioskopa?

Diplomirani dramaturg, Miloš Boreta, mišljenja je da skorog otvaranja nažalost neće biti.

"Ovdje sam proveo nekoliko divnih godina radnog angažmana, ali i privatnih dolazaka, baš zato što volim film i znam značaj istog. Smatram da jedan grad kao što je Budva, sa tolikim brojem stanovnika i takvom kinematografskom istorijom, treba da ima barem jednu kino salu. Žalosno je što moramo da idemo do obližnjih gradova kako bismo odgledali neki popularni film. Ali ono što je posebno krasilo budvanski bioskop jesu brojni besplatni, a ujedno kvalitetni edukativni programi, namijenjeni uglavnom mladima. Iz tog razloga sam Cadmus smatrao, a i dalje smatram, svojevrsnim centrom za kulturu, koji je, nadajmo se, samo privremeno zatvoren", kazao je on za emisiju Moj grad Televizije Budva.

Postavlja se pitanje da li je moguće u prostorijama bioskopa izvoditi pozorišne predstave, a direktorica JU Grad teatar Budva, Milena Lubarda Marojević, je objasnila da ove prostorije nisu adekvatne za izvođenje profesionalnih pozorišnih predstava iz više razloga.

"Jedna od sala za koju znam da se koristila za održavanje određenih priredbi, muzičkih radionica, dodjela nagrada i sličnih manifestacija, je sala koja ima jedan mali scenski prostor, gdje se na scenu izlazi iz publike i koja nema adekvatno osvjetljenje, kao ni tehničkih uslova za isto. Možda bi se mogao raditi stand up sa nekim minimalnim osvjetljenjem, ali za takve predstave obično postoji veliko interesovanje publike, a to gledalište je malo. Svi ti alternativni prostori koje smo mi koristili su prostori u kojima je moguće regulisati osvjetljenje i organizovati da glumci iz neke druge prostorije uđu na scenu, a ovdje tih uslova nema", kazala je ona.

Budva ima prošlost koja je obavezuje

Magistrica istorije umjetnosti i direktorica JU "Muzeji i galerije Budve", Lucija Đurašković, smatra da je riječ o izvanrednom prostoru koji je funkcionisao i kojim su građani bili jako zadovoljni, a koji je pored toga služio i za organizaciju programa edukativnog karaktera.

"Mišljenja sam da treba staviti na papir finansijsku konstrukciju i vidjeti koliko Budva gubi, a koliko dobija, s obzirom na to da se veliki novac sliva na druga mjesta i u druge svrhe. Filmska umjetnost je velika, i kada je riječ o Crnoj Gori vodi korijene upravo iz Budve. Ne treba zaboraviti da je prva filmska sala 60ih godina prošlog vijeka bila upravo sala u današnjoj Modernoj galeriji, i mislim da je veliki gubitak za Budvu to što danas bioskopa nema i što sve strukture građanstva trpe zbog toga," ističe ona.

Budva, kako navodi Đurašković, ima veliku potrebu za kino salom, i prenamjena ovog prostora bi bila velika greška i veliki poraz cijele ove priče.


Foto: Arhiva Portala RTV Budva

Pitanje o prenamjeni kao podsjećanje na ne tako davnu prošlost, kada je gradski bioskop pretvoren u diskoteku

Građanska aktivistkinja Ivana Zoranić Govedarica, koja se otvoreno i javno pobunila protiv zatvaranja bioskopa, godinu dana kasnije ističe da je taj bioskop postavljen na lošoj osnovi, da nije bio održiv jer je zavisio od finansija Opštine, te da je iz tog razloga bilo samo pitanje vremena kada će do ovoga doći.

"Ono što zabrinjava jeste činjenica da je ovo drugi put da Budva ostaje bez bioskopa. Nadam se da nećemo još deset godina čekati na nove sadržaje ovog tipa, koji u 21. vijeku predstavljaju nešto najnormalnije što jedan grad treba da ima", kazala je ona.

Pokrenuto više sudskih sporova

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović je objasnio da je ovo pitanje jako kompleksno, te da su Sekretarijat za zaštitu imovine i Opština Budva pokrenuli nekoliko sudskih sporova pred privrednim sudom u vezi sa poništenjem ugovora, zato što smatraju da sačinjeni ugovor nije usklađen sa skupštinskom odlukom.

"Skup odluka je jasno propisivao koje uslove treba da ispuni zakupac i neko ko će da obavlja djelatnost pružanja usluga u vezi sa poslovanjem bioskopa. Međutim, nakon toga je uslijedio jedan ugovor koji je, prema našem mišljenju, apsolutno nezakonit, kao i aneks ugovora kojim su zakupcu data veća prava i ovlašćenja nego što bi isti trebao da ima na osnovu javnog poziva. Prema našem mišljenju, to je kršenje Zakona o javnim nabavkama i Zakona o državnoj imovini, i mi smo na osnovu toga pokrenuli sudske postupke, koji su u prekidu dok se ne okonča ovaj ključni, a to je postupak za poništenje osnovnog ugovora", istakao je on.

Zenović navodi da je bioskop formalno i pravno još uvijek u posjedu zakupca, odnosno Lovćen filma. Stoga, oni treba da daju odgovore na pitanja u vezi sa obustavom poslovanja.

"Oni su imali neke svoje stavove koje smo mi na brojnim sastancima tokom prošle i pretprošle godine iznijeli i razumjeli, i negdje smo napravili dogovor da izađemo iz te situacije, da se oni vrate na uslove iz javnog poziva i na taj način nastave da upravljaju bioskopom. Međutim, nakon toga se desilo to da je predsjednik Opštine priveden i mi trenutno nemamo nekog ko bi zastupao Opštinu Budva i ko bi trebao da u njeno ime učestvuje u pregovorima. Stoga, dok se ta situacija ne riješi, status quo će nažalost nastaviti da egzistira kada je u pitanju bioskop," objašnjava Zenović.

Skupština odlučuje o budućnosti bioskopskih prostorija

Kada je riječ o prenamjeni prostorija bioskopa, Zenović ističe da o tome odlučuje Skupština i da jedino ona može da upravlja tom imovinom, te da je to pitanje za političke partije koje predstavljaju građane u istoj. Ono što je dio nadležnosti Sekretarijata za zaštitu imovine je pokrenuto, ali postoji i druga specifična situacija. Naime, Specijalno državno tužilastvo je tražilo dokumentaciju u vezi sa samim ugovorom, skupštinsku odluku i svu ostalu dokumentaciju koja je prethodila Ugovoru o dugoročnom zakupu.

"I kada bismo sjutra i pronašli zajednički jezik sa zakupcem, morali bismo da tražimo saglasnost ZDT-a da se radi o prenamjeni kako bi se nastavilo poslovanje. Tako da za sada, nažalost, taj prostor stoji zatvoren, zajedno sa opremom koja propada i u koju će sjutra, ako se nastavi saradnja sa aktuelnim zakupcem ili neko novi preuzme posolovanje, morati opet da se investira. Jer to je vrlo vrijedna imovina i nadam se da nećemo morati dugo da čekamo", ističe Zenović.