19-03-2024

Budva kreira viziju inovativne noćne ekonomije

Nakon drugog transnacionalnog sastanka u okviru projekta „Gradovi kad padne mrak“ održanog u Parizu, danas je u Omladinskom centru Budva održan treći sastanak Lokalne akcione grupe Budve.

Budva kreira viziju inovativne noćne ekonomije | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Sastanak je vodila koordinatorka Lokalne akcione grupe Marija Lazarević, a akcenat je bio na kreiranju strateškog plana za unapređenje noćne ekonomije Budve, kao i potencijalnim aktivnostima koje mogu podržati istu, a čije testiranje može krenuti već ovog ljeta.


Foto: Portal RTV Budva

Istaknute su značajne inicijative i primjeri Pariza za rješavanje pitanja u oblasti noćne ekonomije, kao što je rješavanje buke u naseljenim mjestima, što je posebno relevantno za Budvu. Naime, Pariz ovaj problem rješava tzv. „meduza“ uređajima. Riječ je o senzorima opremljenim višesmjernim kamerama i baterijom sa osam mikrofona, koji mogu da uoče izvore ekstremne buke i fotografišu mjesto na kojem se ista odvija.


Foto: Portal RTV Budva

Pored toga, sastanak je bio interaktivnog tipa, a prisutni, podijeljeni u dvije grupe, imali su dva zadatka: osmišljavanje naslova Newspapers of tomorrow i kreiranje vizije Budve nakon završenog projekta, tačnije 2026.

Sastanak je ukazao na potrebu da se tradicija osavremeni i da se kroz moderne manifestacije očuva kulturno nasljeđe Budve, omogućavajući gradu da se prilagodi savremenim potrebama društva i da se zajedničkim naporima radi na razvijanju i oživljavanju života grada u večernjim časovima tokom cijele godine.