17-03-2021

Budva: Zanatlilje u teškoj situaciji, strahuju od novog zatvaranja

"Niko nije došao da nas pita odakle nam novac da platimo račune. Imam četvoro zaposlenih, sve uredno plaćam državi evo 20 godina. I prethodna godina je bila jako loša i za sve nas male privrednike u Budvi ovo je jedan veliki korak unazad." kazala je za Polis Lidija Jacović,vlasnica butika u Zanatskom poslovnom centru u Budvi.

Budva: Zanatlilje u teškoj situaciji, strahuju od novog zatvaranja | Radio Televizija Budva

Foto: google.com/maps

Proslo je mjesec otkako je u Budvi uveden lockdown. Danas, kada Budva ima 140 aktivno oboljelih i oko 15 novoinficiranih na dnevnom nivou, za očekivati je da nakon današnjeg presa Instituta za javno zdravlje, bude otvorena.Zanatlijijama i privrednicima iz Zanatsko poslovnog centra od te odluke zavisi opstanak njihovih malih biznisa , a na produženje strogih mjera ne smiju ni da pomisle.

Iako su mnogi u Budvi, a medju njima i zanatlije i privrednici iz Zanatskog poslovnog centa, očekivali još prošle nedelje da će biti otvoreni, danas nakon više od mjesec, zabrinuti su za svoj biznis i plaše se daljih mjera.

"Ne znam ni ja kakav stav da iznesem , u svakom slučaju vrlo loš i neprijatan za nas koji živimo od toga iz dana u dan . Zarada nije neka da bi se moglo uštedjeti da bi čovjek preživio toliko dugo vremena kako ne radimo. Izdržavam jedanaestoro članova u porodici, niko mi ne radi. Od mog proihoda svi zavisimo, kazao je za Polis obućar Vuceta Popović.


Foto: Printscreen

"Bila je teška situacija prije mjesec ipo, ali sada su se stekli uslovi da se počne sa radom. Nije mi jasno zašto smo samo mi zatvoreni, a sve prodavnice u Crnoj Gori rade, sem u Tivtu i Budvi. Akjo nas sada zatvore sa svima to je potpuno nepravedno, kazala je Zorka Martinovic,vlasnica radnje.

"Mnogo je teško, gubiš mušterije i kad nas puste da radimo opet se borimo za mušterije da se vrate, kazao je zanatlija Zaim Tandir.

"Ja nisam očekivala da će toliko dugo da traje. Situacija je sada alarmantna. Mi nemamo kome da se obratimo za pomoć, nemamo našeg predstavnika .Smatram da treba da počnemo svi da radimo jer su naše radnje male, sa jedanim zaposlenim i jednom mušterijom koja može da uđe unutra,kazala je Lidija Jacovic,vlasnica butika.

Računi se dostavljaju uredno,a uprkos krizi svi moraju da ih plate, prigovaraju zanatlije.

"Niko nije došao da nas pita odakle nam novac da platimo račune. Imam četvoro zaposlenih, sve uredno plaćam državi evo 20 godina . I prethodna godina je bila jako loša i za sve nas male privrednike u Budvi ovo je jedan veliki korak unazad." ističe Jacović.

"Pomoć nadležnih je izostala. Nema nikakvih nagovještaja i da će je biti.",kazao je Popović.

Očekuje se da će Institut za javno zdravlje danas predložiti totalno zaključavanje države.

Kada je u pitanju Budva, privrednici na taj scenario ne smiju ni da pomisle i nadaju se, kako je ministarka zdravlja Jelena Borovinic Bojovic izjavila u emisiji Okrugli sto u petak 12. marta, da će ukoliko uspijemo broj zaraženih da održimo do narednog presjeka ispod 160, razmotriti mogućnost popuštanja mjera u našoj opštini.


J.M.